Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever'den Arama Kurtarma Çalışmalarına İlişkin Kritik Uyarı

Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever'den Arama Kurtarma Çalışmalarına İlişkin Kritik Uyarı
Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever tarafından yapılan açıklamada arama kurtarma çalışmalarının en az 14 gün sürmesi gerektiği belirtildi.Prof. Dr. Mehmet Sever, enkazdan...

Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever tarafından yapılan açıklamada arama kurtarma çalışmalarının en az 14 gün sürmesi gerektiği belirtildi.

Prof. Dr. Mehmet Sever, enkazdan sağ çıkarılan insanlarla ilgili literatürden örnekler sundu.

Afet tıbbı alanında dünyada öncü çalışmalarda imzası olan ve sadece Türkiye'nin değil, dünyanın en önemli uzmanlarından biri olan Türk Böbrek Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever, 'asrın faciası' olarak nitelendirilen Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra açıklamalar yaptı. 1999 Marmara depremiyle afet tıbbı alanında çalışmaya başlayan Prof. Dr. Sever, 2003 yılında Bingöl, sonra da aynı sene İran'da yaşanan büyük depremlerde sahada yer aldı. 2005'te Pakistan'da yaşanan depremde Sınır Tanımayan Doktorlar grubunda takım lideri olarak görev yaptı. 2010 yılında Haiti, 2011 yılında Van-Erciş depremlerinde de sahada binlerce hastaya dokundu.

Rekor Düzeyde Hasta Yükü Oluştu

Prof. Dr. Sever, dünyada çok sayıda afet sahasına giden hekimlerden birisi. 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli bu son depremde, rekor düzeyde hasta yükü meydana geldiğini kaydeden Prof. Dr. Sever, “Şu aşamada elde ettiğimiz ön verilere göre binlerce hasta geliyor ki böbrek hastalarında da sayılar buralara ulaştı" ifadelerine yer verdi.

Günlerin ardından canlı çıkarılan hastalarla mucizelere tanıklık edildiği ve arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bölgede en az iki hafta daha bu çalışmaların sürmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sever, “Tıp literatüründe şimdiye dek benim okuduğum kadarıyla enkazdan sağ çıkma süresi en uzun 13 gün olarak yer alıyor. Büyük Çin depreminde olan bir olay. Ama bunun dışında medyadan duyduğumuz haberler de var, afette değil ama çöken bir binanın altından 17 gün sonra çıkarılan bir yaralı olduğunu duyuyoruz. Bunlar tabii kanıtlanmış bilgi değil" şeklinde konuştu.