Saadet Partisi: "Bu Nasıl Milli Tarım Politikası?"

Saadet Partisi: "Bu Nasıl Milli Tarım Politikası?"
Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, hükumetin tarım politikasını eleştirerek, "Çiftçi üretimden vazgeçerse ne yapacaksınız?" diye sordu.  

Saadet Partisi Edirne İl Başkanı Ali Demirkıran, hükumetin tarım politikasını eleştirerek, "Çiftçi üretimden vazgeçerse ne yapacaksınız?" diye sordu.  

Tarım ve hayvancılıkta gümrük vergilerini indiren hükumeti, yerli ve milli üretimi teşvike çağıran Demirkıran açıklamasında: "Ülkemizde gıda fiyatlarının yüksekliği uygulanan yanlış politikaların sonucudur. İthalattan alınan vergilerin kaldırılması kısa vadede fiyatları düşürebilir ama uzun vadede üretimi bitirir. Nohut ve kuru fasulyede yaşanan süreç bunun en açık göstergesidir. Bu ürünlerde fiyatların yüksekliği sebebiyle gümrük vergisi düşürüldü. Koruma şemsiyesi olmayan çiftçi üretimden vazgeçti. Ucuz üretimin yollarını aramak yerine ucuz nohut, fasulye arayan hükumet bizi dışarıya mahkum etti. Gümrük oranları düşürülen buğdayda, kırmızı ette aynı duruma düşmekten endişe ediyoruz." ifadelerine yer verdi. 

Çiftçinin pahalıya üretmesinin sebebinin hükumet ve alınan vergiler olduğunu söyleyen Demirkıran: iftçinin yükünü arttırıp pahalıya üretmesinin sorumlusu olan hükumet kendi sebep olduğu yanlışlığı üreticiye ödeterek tarıma ve hayvancılığa en büyük zararı vermektedir." dedi.

"UZUN VE ORTA VADELİ TEDBİRLER ALINMAZSA KİMSE ÜRETEMEZ"

AKP hükumetinin enflasyonla mücadelede başarısız olduğunun altını çizen Demirkıran: "Bir suçlu gerekiyordu, çiftçi suçlu ilan edildi. Çiftçi enflasyonu azdırıyordu, ürünleri çok pahalıydı. Niçin pahalı olduğu hiç konuşulmadı. Çünkü pahalı üretimin sebebinin 'pahalı girdiler' olduğu anlaşılacaktı. Mazottan yüzde 200 vergi alındığı unutuldu. Gübre fiyatlarının tam kullanım zamanında 2 katına çıkmasına seyirci kalındı. Bankaların çiftçinin ortağı olması, hatta zaman içinde tarlasını elinden alması kimin suçuydu? Yapılacak tek şey, ithalattan alınan vergilerin düşürülmesiydi." şeklinde konuşarak, "Tam da buğday hasat zamanında vergilerin düşürülmesi, ithalat sopası ile terbiye etmek değil de nedir?" sorusunu yöneltti.

"BU NASIL MİLLİ TARIM POLİTİKASI?"

"Yerli ve milli tarım politikaları tek çıkış yoludur." diyen Demirkıran: "Üreticinin üretmesinin yolunu açmak, maliyetlerinin azaltılması için çaba göstermek hükumetlerin en önemli görevidir. Tarımda çözüm, ithalatta değil, üretimde aranmalıdır. Son zamanlarda ‘Milli tarım politikası’ toplantıları yapan hükumete Saadet Partisi olarak soruyoruz; bu nasıl milli tarım politikası?" ifadeleriyle açıklamasını sonlandırdı. EJH