Sigara Yasağı Genişliyor

Sigara Yasağı Genişliyor
Öngörülen değişiklikler kapsamında toplu taşıma araçlarında uygulanan sigara içme yasağı, özel araçları da kapsayacak şekilde genişletiliyor.

Öngörülen değişiklikler kapsamında toplu taşıma araçlarında uygulanan sigara içme yasağı, özel araçları da kapsayacak şekilde genişletiliyor. Yeni düzenlemeyle sigara paketleri de tek tip hale getirilecek. Konuyla ilgili açıklama yapan Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, amaçlarının ceza yazmak değil, halkın sağlığını korumak olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Teşkilat Yasasında yapılması öngörülen değişiklikler kapsamında toplu taşıma araçlarında uygulanan sigara içme yasağı, özel araçlar da kapsayacak şekilde genişletiliyor. Konuyla ilgili Gündem Gazetesinde açıklamalarda bulunan Edilre İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, dünyada 5 milyondan fazla insansın sadece sigaraya bağlı hastalıklardan dolayı öldüğünü ve bu rakamın Türkiye'de 150 bin civarında olduğunu söyledi. Kişioğlu: "Sigara içenler dışında pasif içici dediğimiz sigaranın dumanından etkilenen insanlar da var. Sağlık Bakanlığımızın da yaptığı bu en son Kanun Hükmünde Kararnamede bu pasif içicileri korumak ve kollamak adına bir genişletme var. Bizim amacımız; pasif içicileri korumak, tütün ve mamullerinin zararlı olduğunu bir kez daha halkımıza anlatıp onları cezai müyeddilerle, uyarılarla, eğitimlerle ve bilimsel verilerle ikna edilerek tütün kullanımını bırakmalarını sağlamak." dedi.

"AMAÇ CEZA DEĞİL"

Sigara yasağı kapsamında denetimlerini arttıracaklarını belirten Kişioğlu, amaçlarının ceza yazmak olmadığını söyledi. Kişioğlu: "Amacımız ceza yazmak değil, halkımızın sağlığını korumak. Ama tütünle mücadelede 'Dumansız Hava Sahası' cezai müeyyidesi, araştırılması, soruşturulması ve mekanların denetlenmesi işi bizim görevimiz. Biz de bu kapsamda Edirne'de ve tüm ilçelerde ekipler kurduk. Bu ekipler mesai içinde ve dışında gelen şikayetler üzerine ya da şikayet olmasa da kafe, kıraathane gibi kapalı mekanları, alışveriş merkezlerini gezerek oralarda sihara dumanına maruz kalınmasını engellemeye yönelik çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

ÖZEL ARAÇLARDA DA SİGARA İÇİLEMEYECEK

Sigara yasağı kapsamının genişletilmesini öngören yeni yasa taslağına ilişkin bilgiler veren Kişioğlu; toplu taşıma araçlarında, kapalı mekanlarda ve hastane, ibadethane ile çevrelerinde 5 metre mesafede sigara yasağını olduğunu söyledi. Bunların doşında artık özel arabalarda da sigara içilemeyeceğini ifade eden Kişioğlu: "Yeni düzenlemeyle hususi arabalarda sigara içenlere de 'Dumansız Hava Sahası' ekibimiz veya gördüğü takdirde Emniyet ekibi gerekli cezayı uygulayacak." dedi.

PAKETLERDE MARKA LOGOSU VEYA SİMGESİ OLMAYACAK

Sigara paketleriyle ilgili yapılan değişikliğe de dikkat çeken Kişioğlu: "Ülkemize gerek ithal olarak gelen gerekse TEKEL'in ürettiği sigalarda tek tip uygulamasına geçilmesi planlanıyor. Burada paketlerin ve üzerindeki yazıların aynı olması, yani standart bir paket formatına geçilmesi söz konusu. Paketlerin yüzeylerinde yazıların boyutları bile aynı olacak. Paketin her tarafında sigaranın zararlarıyla ilgili yazılar yer alacak. Paketin üzerinde markanın logosu veya simgesi olmayacak. Çünkü her sigaranın farklı fiyatı var. Özellikle bazı gençler paketlerin üzerindeki logolarla birbirlerinde bir tür zenginlik ifadesi yaratmaya çalışıyor. Bu uygulamayla özentiliğin de engelleneceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"EDİRNE'DE BİNE YAKIN KİŞİ SİGARA BIRAKTI"

ALO 171 hattı üzerinden Edirne'nin tamamında bine yakın kişinin sigarayı bıraktığını ifade eden Kişioğlu, Sağlık Bakanlığının ilaç desteği verdiğini söyledi. Sigarayı bırakmayla ilgili olan piyasadaki ilaçları Sağlık Bakanlığı olarak kamu hastanelerindeki hekimlere verdiklerini belirten Kişioğlu: "İhtiyacı olan insanları bu ilaçlara başlatıyoruz. Bu ilaçlarla siharayı bıraktıran sonra tekrar başlayanları da bıraktırıyoruz. Sigarayı bırakanlardan nasıl bıraktıklarını dinliyoruz." dedi.

"ALO 171'İ ARAYIN"

Sağlık Bakanlığının 5 yıldır devam ettirdiği ALO 171 sigara bırakma hattına ilişkin bilgi veren Kişioğlu; sigarayı bırakmak isteyenlerin 'Dumansız Hava Sahası' polikliniklerine yönlendirildiğini ifade ederek: "Bu hat sigarayı bırakmak isteyenlerin 'Dumansız Hava Sahası' polikliniklerine yönlendirildiği bir sistem. Sigarayı bırakmak istemiyorsanız da psikolojik destek gibi teknik destek alıyorsunuz. Size bir tarih verilerek kayıt oluşturuluyor ve sigarayı bırakma polikliniklerine gitmeniz sağlanıyor. Sigaranın zararları anlatılıyor, takibiniz yapılıyor. Zaman zaman 'Sigarayı bıraktınız mı? Bir sorununuz var mı?' diye aranarak takip yapılıyor. ALO 171 ekibi 24 saat aktif çok profesyonel bir ekip. Sistem tamamen ücretsiz. Bırakmak isteyen kişiye solunum fonksiyon testinden akciğer filmine, kandaki nikotin oranına kadar bütün tetkikler yapılıyor. Kişi bunların sonuçlarını görünce zaten daha çok ikna oluyor." dedi.

Sigarayı bırakmak isteyen kişilere solunum fonksiyon testi, akciğer filmi, kandaki nikotin oranı gibi birçok tetkik yapıldığını belirten Kişioğlu: "Kişi bunların sonuçlarını görünce zaten daha çok ikna oluyor. Edirne Merkez'de, Keşan'da ve Uzunköprü'de hastanelerimizde ve Toplum Sağlığı Merkezlerimizde sigarayı bırakma polikliniklerinde uzman hekimler çalışıyor." şeklinde konuştu.