Son Anket Sonuçları Hangi Partiyi Gösteriyor?

Son Anket Sonuçları Hangi Partiyi Gösteriyor?
14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için zaman daralırken, seçmenlerin hangi adayı oylamak istediği merak ediliyor.Türkiye'de en çok takip edilen popüler araştırma şirketleri...

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimleri için zaman daralırken, seçmenlerin hangi adayı oylamak istediği merak ediliyor.

Türkiye'de en çok takip edilen popüler araştırma şirketleri yaptıkları son anketleri paylaşırken, gözler bir yandan da milletvekili seçimlerinde.

Bugün MHP'nin kesin aday listesi Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) bildirilirken, diğer partilerde de aynı heyecan devam ediyor.

Ortak liste yöntemiyle daha fazla milletvekili çıkarabilmek adına partilerin yarıştıkları bugünlerde ise yeni ittifaklar duyuruluyor. Peki, araştırmalara göre son kurulan ittifaklar ve adayların oy oranları nasıl? Seçmenler ağırlıklı olarak hangi adaya oy vermeyi düşünüyor? Hangi parti anketlere daha çok oy alıyor?

MetroPoll Araştırma

Mart ayında gerçekleştirilen bir anket çalışması, MetroPoll tarafından yayımlandı ve sonuçlarına göre Cumhur İttifakı %42.1, Millet İttifakı ise %37.6 oy aldı. Partiler bazında yapılan anketlerin çoğunda AKP ilk sırada yer alırken CHP ikinci sırayı kaptırmadı. Ancak, Cumhur ve Millet ittifaklarının oy oranlarına bakıldığında genel olarak iktidarın geriye düştüğü gözlemleniyor. HDP, MHP ve İYİ Parti'nin oy oranları ise anket firmasına göre farklılık gösteriyor.

YÖNEYLEM Araştırma

Yöneylem Araştırma şirketinin Mart ayında gerçekleştirdiği son anket sonuçlarına göre AKP'nin oy oranı yüzde 30,2 olarak belirlendi. CHP'nin oy oranı ise yüzde 24,2, HDP'nin oy oranı yüzde 8,4 ve İYİ Parti'nin oy oranı yüzde 8 olarak saptandı. MHP ise yüzde 5,9 oy aldı.

Ankete göre, Muharrem İnce liderliğindeki Memleket Partisi yüzde 3,1 oy oranına sahipken, Türkiye İşçi Partisi'nin oy oranı yüzde 2,8 oldu. Yeniden Refah Partisi'nin oy oranı ise yüzde 1,4 olarak kaydedildi. Millet İttifakı'ndaki diğer partilerin oy oranları ise yüzde 0,5'in altında kaldı.

MAK Araştırma

Mak Araştırma şirketinin Mart ayı anketine göre ise, kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP'nin oy oranı yüzde 34,2'ye yükseldi. Ana muhalefet partisi CHP'nin oy oranı yüzde 26 olarak kaydedildi. İYİ Parti'nin oy oranı ise yüzde 13,6'ya kadar çıktı.

HDP'nin oy oranı yüzde 9,3 ve MHP'nin oy oranı yüzde 6,3 olarak belirlendi. MAK'ın son seçim anketine göre, DEVA Partisi'nin oy oranı yüzde 2,1, Memleket Partisi'nin oy oranı yüzde 1 oldu. Gelecek Partisi ve Zafer Partisi'nin oy oranları yüzde 1 olarak kaydedilirken, Yeniden Refah Partisi'nin oy oranı yüzde 1,4 olarak belirlendi. HÜDA-PAR ise MAK'ın anketinde yüzde 0,8 oy oranına sahip oldu.

Türkiye Raporu

Türkiye Raporu'nun aboneleriyle 15 Mart'ta paylaştığı ankete göre, kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKP'nin oyu %35.4, CHP'nin oyu %27.4, İYİ Parti'nin oyu %10.3, HDP'nin oyu %10.1 ve Memleket Partisi'nin oyu ise %5.6 oldu.

AR-G Araştırma

AR-G'nin 14 Mart'ta açıkladığı sonuçlara göre, AKP'nin oyu %31.4, CHP'nin oyu %27.6, İYİ Parti'nin oyu %12.9, HDP'nin oyu %12.1 ve MHP'nin oyu %6.6 oldu. Diğer partilerden DEVA %1.6, Saadet %1.3, Memleket Partisi %1.3, Zafer Partisi %1.1 ve Gelecek %0.9 oranında oy aldı.

Aksoy Araştırma

8 Mart'ta yaptığı ankete göre, en fazla oyu alan parti AKP oldu ve yüzde 31'i gördü. CHP'nin oyu ise %28.4 çıktı. İYİ Parti %12, HDP %10.3 ve MHP %7.2 oy aldı. Diğer partilerin oyları ise DEVA ve Saadet Partisi %1.4, Gelecek Partisi %0.9 şeklinde ölçüldü.

PİAR Araştırma

10 Mart'ta açıkladığı son ankete göre, CHP en çok oyu alan parti oldu ve oyların %32.3'ünü aldı. AKP %30.8 oy aldı. Diğer partilerin oy oranları ise HDP %11.6, İYİ Parti %8.3, MHP %7.1, Gelecek Partisi %3.7, DEVA %2.1 ve BTP %1.8 şeklinde gerçekleşti.