Sosyal Denge Sözleşmesini En Üst Limitten İmzaladı

Sosyal Denge Sözleşmesini En Üst Limitten İmzaladı
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Sosyal Denge Sözleşmesini en üst limitten imzalayarak bir kez daha emeğin ve emekçinin yanında oldu.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Sosyal Denge Sözleşmesini en üst limitten imzalayarak bir kez daha emeğin ve emekçinin yanında oldu. 657 Devlet Memurları Kanununa bağlı çalışan belediye personeli 3 ay boyunca 1240 TL Sosyal Denge Tazminatı alacak, sözleşme 31 Mart seçimlerinden sonra yenilenecek.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Sosyal Denge Sözleşmesi için Tüm Yerel-Sen Edirne Şube Temsilcileri ve belediye personeli ile Eski Nikah Salonu’nda bir araya geldi. Tüm Yerel-Sen Edirne Şube Başkanı Savaş Çerkez, 2018'in emekçiler için iyi bir yıl olmadığını söyledi.

Kanun gereği 3 aylık yani 31 Mart akşamına kadar geçerli bir sözleşme imzalanacağını belirten Gürkan: "1 Nisan'da kalan süreyi de tekrar imzalayacağımızı biliyorum. Aralık ayında asgari ücret 2 bin 20 TL olarak açıklandı. Ama biz, Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun aldığı kararla asgari ücretli çalışanlarımıza asgari ücret ve diğer tazminatlarla birlikte vereceğiz. Dolayısıyla sigortalı olarak çalışan arkadaşlarımıza tavanı verirken 657 Devlet Memurları Kanununa tabi arkadaşlarımıza bunun altında vermemiz çalışma barışına uygun düşmez, adaletli olmaz. Bu nedenle sizlerle sözleşmemizi tavan ücretten imzalayacağız: 1240 TL. Devletin belirlediği tavan ücret bu. Bunun üstü yok. Hepinize hayırlı olsun. Yolunuz açık, aydınlık olsun." dedi.

GÜRKAN'A 31 MART'TA BAŞARILAR DİLEDİ

Döviz artışı, zamlar ve hayat pahalılığının tüm emekçi kesimi etkilediğini belirten Çerkez: "Göreve seçildiği günden bu yana imzaladığımız toplu sözleşmelerle bizlere bir nebze olsun rahat nefes aldıran Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a bir kez daha teşekkür ediyorum. Biliyoruz, inanıyoruz ki; bir sonraki dönemde Başkanımızın destekleri devam edecektir. 31 Mart yerel seçimlerinde değerli başkanımıza başarılar diliyoruz." dedi.

Çalışma barışı, huzuru olmayan yerde belki çok maaş alınabileceğini ama bunun tek başına anlamlı olmayacağını ifade eden Gürkan: "2018'de içinden çıkamadığımız bir kriz yaşadık. Bu tür krizler en çok çalışanları etkiler. Sadece maaşıyla çalışan, kendi yaşamını kurmaya çalışan, çocuklarını okutmaya çalışanların başka bir maaşı olmadığı için en küçük bir kriz çalışanı vurur. Uzun yıllarca ben de kendi maaşıyla geçinmeye çalışan bir kamu görevlisiydim, öğretmendim." diye konuştu.

SENDİKA KURMAK İÇİN VERDİKLERİ MÜCADELEYİ ANLATTI

1986'da sendika kurmak adına verilen mücadeleye katıldığını anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1961 Anayasasının Türkiye'nin en özgürlükçü anayasası olduğunu ve memurlara sendika kurma hakkı verdiğini belirterek: "Birçok memur grubu kendi alanlarında çeşitli sendikalar kurmuşlardır. Daha sonra yönetime gelenler askerlerin de telkiniyle hemen Anayasayı değiştirdiler. Anayasada ilk değiştirilen maddelerden biri de kamu görevlilerinin sendika kurmasının yasaklanması oldu. Memurlar yeni bir çözüm buldular ve derneklerin etrafında toplanmaya başladılar. 1970'li yıllarda sağ-sol tartışması başladı. 12 Eylül 1980'de yapılan darbeyle sendikaların hepsi kapatıldı, yöneticileri zulümlere, işkencelere maruz kaldılar ve 1971'den sonra Türkiye'de ne bir sendika ne de bir dernek kurulabildi. Bir grup arkadaşımızla birlikte 1986'da sendika kurma çalışmalarına başladık. Kurmadan önce insanları bir araya getirmeyi planladık ve Emekli Eğitimciler Derneğini kurduk, ABC diye bir dergi çıkartmaya başladık. Bu dergiyle beraber çevremizi genişlettik ve ülke geneline yaydık. 1989 yılında sendika kurma aşamasına geçtik. 28 Mayıs 1990'da Türkiye'nin ilk kamu sendikasını kurduk. Onun adı Eğitim-İş'ti. Ben Eğitim-İş'in ilk kurucu başkanıyım. Bunu mutlaka örgütlü olmanız gerektiğini anlatmak için söylüyorum. Çünkü insanlar bir araya gelmezse bir hakkı almak çok mümkün değildir. Sendikalarda siyaset yoktur. Örgütlü olduğu iş yerinde tüm çalışanları üye yapmayı hedefler. Ama sadece almak değil, bir sendikacı aynı zamanda en örnek çalışan, en başarılı çalışan olmalıdır. Ben sadece özlük haklarını alayım ama işimi de layıkıyla yapmayayın dediğinizde o sendika başka bir sendika olur." dedi.

“TAKDİR EDİYORUM”

Tüm Yerel-Sen yöneticilerine ve çalışma arkadaşlarını gerçekten takdir ettiğini ifade eden Gürkan: "Onlar belki takip etmediğimi düşünüyor ama ben her şeyi takip ederim. Herkes ne yapıyor, bilirim. Bunu hepiniz için söylüyorum. Hepinizin ne yaptığından da ne yapmadığından da mutlaka haberim olur. Sadece ekonomik haklar için mücadele etmiyorlar, üyelerinin özlük ve sosyal hakları için de mücadele ediyorlar ama bunu da yaparken toplumun temel değerlerini korumak için de mücadele ediyorlar. Bunu çok takdir ediyorum." diye konuştu.