Suçlamaları Reddettiler

Suçlamaları Reddettiler
Edirne'de geçen mart ayında polis tarafından yapılan operasyon sonucu suç örgütü kurdukları gerekçesiyle haklarında dava açılan ve bir kısmı tutuklu 30 sanığın yargılanmasına hafta sonunda da devam edildi.

Edirne'de geçen mart ayında polis tarafından yapılan operasyon sonucu suç örgütü kurdukları gerekçesiyle haklarında dava açılan ve bir kısmı tutuklu 30 sanığın yargılanmasına hafta sonunda da devam edildi. Sanıkların suçlamaları kabul etmediği duruşma sırasında Edirne Adliyesinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

Edirne Asayiş Şube Müdürlüğünün geçen mart ayında bir suç örgütüne yönelik olarak, Edirne ve Sivas’ta yaptığı operasyon sonucu organize bir şekilde suç işledikleri iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra bir kısmı tutuklanan, bir kısmı firari 30 sanık hakkında açılan davanın görülmesine Edirne 1. Ağır Ceza Mahkemesinde hafta sonu da devam edildi. 

Aralarında tutuksuz yargılanan iki avukatın da bulunduğu 10’u tutuklu, bir kısmı firari 30 sanık ve 24 müştekinin yer aldığı dava, katılımcı sayısının yüksek olması nedeniyle Edirne Adliyesi Konferans Salonunda görüldü. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı duruşma salonuna izleyiciler, tutuksuz yargılanan sanıklar ve müştekiler üst araması yapıldıktan sonra girdi. Cumartesi ve pazar günleri de devam eden yargılamaya geçtiğimiz cuma günü iddianamenin okunmasıyla başlandı. Dava, iddianamenin okunmasının ardından iddianamedeki sıraya göre sanıkların savunmalarının alınmasıyla devam etti. Sanık savunmaları, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla kayda alındı.

'KES-YAPIŞTIR' İDDİASI

İddianamede ilk sırada yer alan ve örgüt lideri olarak adlandırılan, tutuklu sanık A.K. suçlamaları kabul etmediğini belirterek, örgüt kurmadığını, yönetmediğini ve yönlendirmediğini söyledi. 'Kes-yapıştır' yöntemiyle kendilerine suç atıldığını ifade eden A.K.: "40 yıldır Edirne’deyim. Örgüt üyeleri dediklerinin kardeşlerim haricinde kimsenin numarası yok. 6 aydır tutukluyum, mağdurum. Suçsuzum." dedi.

"DÜZMECE BİR ÖRGÜT"

Tutuklu yargılanan S.K. örgüt kurmadıklarını belirterek: "Bu örgütü, Emniyet'te savcıyı yanıltan kişiler kurmuş. Düzmece bir örgüt. Kardeşlerimle benim telefon görüşmem bile yok. Bize komplo kuruldu. Komplonun devamında 6 aydır mağdurum." dedi. 

"ADALETE OLAN GÜVENİM SARSILMADI"

İddianamede savcının örgütün kuruluş tarihini 2008 olduğunu ve o tarihten bu yana devam etmekte olduğunu söylediğini ifade eden tutuklu sanık M.K.: "2008’de ben operasyon geçirdim. Yaklaşık 5 yıl cezaevinde yattım." dedi. Hakkındaki suçlamaların örgüt kurmak, yönetmek ve örgüte üye olmak olduğunu söyleyen M.K.: "Ben bu örgütü nasıl kurmuşum, kimi yönlendirmişim. Sayın savcının böyle bir tespiti var mı? Ben göremedim." dedi. Haksız ve adaletsiz bir şekilde 5 aydır cezaevinde olduğunu ifade eden M.K. adalete olan güveninin sarsılmadığını belirtti. M.K. ayrıca örgüt kurmadığını ve yönetmediğini söyleyerek, suçlamaları kabul etmediğini ifade etti.

"BİR KISIM TAPELER SAHTE"

Tutuklu sanıklardan O.K. ise üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, örgüt kurmadığını ve yönetmediğini ifade ederek böyle bir gayesinin olmadığını belirtti. Yaşanan olayların kendilerini savunmak için anlık yaptıkları olaylar olduğunu söyleyen O.K., ismini saydığı bir kısım müştekilerle operasyonun olduğu gün uzlaşarak, yeniden barıştıklarını ifade eden O.K.: "Mağdur olduğumuz dosyalarda sanık olarak yer almamız operasyonun ne kadar hakkaniyetli olduğunu gösteriyor." dedi. Aile büyüklerinin araya girip, telkinlerde bulunduğunu ifade eden O.K., kimsenin talimat vermediğini, konuşmaların asıllarının değiştirilerek dosyaya konulduğunu iddia etti. İddianamenin baştan sona kurgudan oluştuğunu söyleyen O.K.: "Haksız suçlamalara maruz kaldık." dedi. O.K., savunmasına iddianamede adının geçtiği olaylarla ilgili açıklamalarda bulunarak devam etti. Dosyada bulunan bir kısım tape kayıtlarının sahte olduğunu  söyleyen O.K.: "Bize aslında organize bir çalışma yaptılar. Organize bir suç örgütü gibi gösterilmeye çalışıldık." dedi. Suçlamaları kabul etmediğini ifade eden O.K.: "Birçok olayın azmettiricisi olduğum söyleniyor. Kime talimat verdiğime dair bana bir tane kanıt çıkarın." dedi.

Tutuklu sanık Ö.K., mahkeme heyetine: "Azmettirdiğim şüphesiyle ve onun da devamı olarak örgüt şüphesiyle karşınızdayım." dedi. Ö.K., örgüt suçlamasına ilişkin: "Hepimizin ailesi var. Aile olmak örgüt ise temelini annem babam 1963 senesinde evlenerek atmış." dedi. Ö.K., ayrıca: "Buraya camiden gelmedim. Kavga etmişliğim vardır." dedi. 

"SİLAHIM YOK"

Tutuksuz yargılanan sanık Y.K. de suçlamaları kabul etmediğini belirterek: "Silahı dahi olmayan bir insanım, silahlı bir eylemde bulunmam mümkün değildir." dedi. Bir diğer tutuksuz sanık T.K. de: "İddianamenin hiçbir yerinde geçmiyorum. Ben herhangi bir örgüte üye değilim, örgütün varlığından haberim de yok." dedi.

"KİMSEDEN EMİR ALMADIM"

Tutuklu sanık S.K.: "İsmim zikredilerek dosyaya dahil edilmekteyim. Ağabeyimin yerine geçtiğime dair bir delil yok." dedi. Müşteki K.M.G.’yi hiçbir şekilde tanımadığını söyleyen S.K.: "Avukatlık ofisine gittik, silah göstermedim." diyerek bürosuna gittikleri avukatın ve avukatlık bürosunda çalışanların da buna şahit olduklarını söyledi. Kimseden emir almadığını ve kimsenin adına emir gerçekleştirmediğini de ifade eden S.K.: "Silah dahi taşımışlığım yoktur. Ben sabıkasızım. Şu an devam eden bir davam bile yoktur. 7 aydır tutukluyum, mağdurum." dedi.

"OLAY TARİHİNDE CEZAEVİNDEYDİM"

S.K. ayrıca iddianamede geçen Ahmet Y. adlı kişinin yaralanması olayıyla ilgili olarak: "Ahmet Y. olayında ben cezaevindeydim. Burada resmen iftira atılmaktadır. Ben cezaevinden çıkıp nasıl böyle bir olayı gerçekleştirebilirim, muhabbetini yapabilirim." diye savunma yaptı. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde duruşma, avukat savunmalarıyla devam ediyordu.

Gündem Gazetesi