Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Nedir? Gayrimenkulün Satış Bedelini Ekspertiz Belirleyecek!

Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Nedir? Gayrimenkulün Satış Bedelini Ekspertiz Belirleyecek!
Tapuya yeni düzenleme geliyor. Gayrimenkul satışlarında 'Ekspertiz süreci' başlıyor. Tapuda ekspertiz zorunluluğu kafalarda karışıklık yarattı. Zorunluluk çok sayıda soruyu da beraberinde getirdi. Gayrimenkulün satış bedelini...

Tapuya yeni düzenleme geliyor. Gayrimenkul satışlarında 'Ekspertiz süreci' başlıyor. Tapuda ekspertiz zorunluluğu kafalarda karışıklık yarattı. Zorunluluk çok sayıda soruyu da beraberinde getirdi. Gayrimenkulün satış bedelini ev sahibinin değil de ekspertiz belirleyecek olduğu yeni yöntem kafaları karıştırdı.

Gayrimenkul alım-satımlarında yürürlüğe konulacak olan yeni sistem vatandaşlar tarafından merak edildi. Öte yandan, yasal mevzuat için çalışmalar başladı.

Emlak piyasasında yapılacak yeni düzenlemelerle konutların satış fiyatının belirlenmesinde bundan böyle ev sahiplerinin değil ekspertiz raporlarının esas alınması hedefleniyor.

Tapuda Ekspertiz Zorunluluğu Nasıl Olacak?

Tapuda ekspertiz zorunluluğu düzenlemesine göre, gayrimenkul alım-satım değerinin belirlenmesi için yeni bir sistem hayata geçecek. Artık gayrimenkulün satış bedelini ekspertiz belirleyecek.

Geçtiğimiz gün CNN Türk'e konu ile ilgili olarak açıklamalar yapan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, tapuda ekspertiz zorunluluğunun yasalaşıp mevzuat haline gelmesi durumunda vatandaşı koruyacak bir sistem olacağını ifade etti.

Halk arasında 'zorunluluk getirildi' gibi bir algı olduğunu ifade eden Avukat Kiraz, düzenlemenin bir planlama olduğunu, yasal mevzuatın çalışılmaya başlandığını belirtti.

Düzenlenen ekspertiz raporu artık tapuda beyan edilecek değerin baz alacağı temel rakam olacak. Bu rakamın altında değer gösterilemeyecek.

'Şeffaf Satış Sağlamak İçin'

Gayrimenkulün değeri ekspertiz raporunda 5 milyon TL belirlenirse bunun üzerinden tapu harcı ödeyecek ve 1 milyon ile 5 milyon arasındaki 4 milyon lira fark, gelir vergisine esas değer olarak Maliye Bakanlığı'nca tahsil edilecek.

Gayrimenkul uzmanları da düzenlemeyi değerlendirdi. Uzmanlara göre düzenlemede, vergi kaybını önlemek ve şeffaf bir satış sağlamak hedefleniyor.