Tapuda Yeni Dönem Neler Değişecek? Noter Tapu İşlemlerini Yürütecek

Tapuda Yeni Dönem Neler Değişecek? Noter Tapu İşlemlerini Yürütecek
Tapuda yeni dönem başlıyor ve yeni dönemde ne gibi değişiklikler olacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Tapuda yeni dönem 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren başlayacak. İsteyen kişiler artık ev alım satımı başta olmak...

Tapuda yeni dönem başlıyor ve yeni dönemde ne gibi değişiklikler olacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Tapuda yeni dönem 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren başlayacak. İsteyen kişiler artık ev alım satımı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devrini gerçekleştirebilecek. Noterden işlemlerini gerçekleştirenler tapu harcı için hesaplanan rakama ek olarak aynı zamanda belirlenen tutarda ek noterlik ücreti ödemesi de yapacak.

Noterlerin gayrimenkul satış sözleşmelerini düzenlemek konusunda yetkilendirilmesiyle bürokratik işlemlerin yoğunluğunun azalması bekleniyor.

Tapudaki Değişiklikler

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak.

Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olması halinde ise bu belgeler sistem üzerinden istenecek ve eksiklikler tapu müdürlüğünce sisteme kaydedilecek.

*Noterler tarafından hak sahibi belirlendikten ve satışa engel bir durumun olmadığı teyit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.

*Satış sözleşmesi taraflarca imzalanınca noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi sisteme kaydedecek.

*Sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak.

*Satış sözleşmesiyle beraber diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak da arşivlenecek.