Tarihi Tablolar Restorasyonda

Tarihi Tablolar Restorasyonda
Edirne Belediyesinde bulunan 5 tarihi tablonun restorasyonu yapılıyor.

Edirne Belediyesi binasında bulunan 5 tarihi tablonun restorasyonu yapılıyor. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tarihi belediye binasında bulunan tabloların tarihi değer taşıdığını, aynı zamanda kent için çok anlamlı ve değerli olduğunu ifade etti.

Türkiye'de 118 yıldır kesintisiz belediye binası olarak hizmet veren tarihi belediye binasında yer alan ve 1900'lü yılları yansıtan yağlı boya tablolardan 5 tanesi, restorasyonu yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcılığı Teknik ve Restorasyon Uygulamalar Başkanlığına gönderildi. Bu tabloların içerisinde Şehit Ressam Hasan Rıza'nın "Osmanlı'nın Rumeli'ye Geçişi" ve "Karlı Bir Havada Geyikler" isimli tabloları, Ressam Hasan Mehmed'e ait "Kızıldeniz Manzarası", Ressam Topçu Kaymakamı Reşid’e ait "Geyikli Manzara" ile Ressam O. Kurkdjian'in 1902 yılı Edirne Belediye Meclis Üyelerini resmettiği tablolar yer aldı.

Tablo ve Restorasyon Atölye Sorumlusu Restoratör Hatice Biga, tabloların çok değerli olduğuna dikkat çekerek: "Bu yıl farklı bir uygulamaya giderek Edirne Belediyesinin gönderdiği tabloları öne aldık. Bu tablolara zaman ayırarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tablolar ilk etapta ultraviyole lambalarla yan ışık çekimleri, eğimli ışık çekimleri gibi farklı çekim teknikleriyle belgeleniyor ve ardından restorasyon çalışmasına başlanıyor. Restorasyonlar tamalandıktan sonra tabloların arkasına uygulanacak koruma paneli; tablonun duvardan alacağı nemi, içeri girecek olan atmosferi ve kiri önlemesi sağlayacak." ifadelerine yer verdi. Edirne Jet Haber