Tesla, Florida Servis Merkezinde İş Yasalarını Çiğnediği İçin İşlem Uygulandı

Tesla, Florida Servis Merkezinde İş Yasalarını Çiğnediği İçin İşlem Uygulandı
Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'ndan (NLRB) bir yetkili, Florida'daki bir Tesla servis merkezindeki yöneticilerin, çalışanlara ücretlerini veya çalışma koşullarını tartışmamalarını söyleyerek ABD çalışma yasalarını...

Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu'ndan (NLRB) bir yetkili, Florida'daki bir Tesla servis merkezindeki yöneticilerin, çalışanlara ücretlerini veya çalışma koşullarını tartışmamalarını söyleyerek ABD çalışma yasalarını çiğnediğine karar verdi. Reuters'in haberine göre, karara göre sorun, 2021 yılında serviste çalışan bazı çalışanların yeni işe alınanlara kendilerinden daha fazla maaş verildiğini fark edip şikayetlerini yönetime iletmesiyle başladı.

tesla-florida-servis-merkezinde-is-yasalarini-cignedigi-icin-islem-uygulandi

Bir teknisyen Tesla başkan yardımcısıyla temasa geçti

Hatta bir teknisyen, e-postayı insan kaynakları departmanı başkanına ileten bir Tesla başkan yardımcısıyla temasa geçti. Buna rağmen servis merkezindeki amirler bir toplantı düzenleyerek 25 çalışana ücretlerini veya çalışma koşullarını tartışmamaları talimatını verdiler. Bu davaya başkanlık eden NLRB idare hukuku yargıcı Michael Rosas'a göre, çalışanlara üst düzey yöneticilere şikayette bulunmamalarını da söylediler.

tesla-florida-servis-merkezinde-is-yasalarini-cignedigi-icin-islem-uygulandi

Haftalar sonra, üst makamlara şikayette bulunan teknisyen kovuldu ve onları NLRB'ye Tesla'ya karşı şikayette bulunmaya sevk etti. Şubat ayında, Tesla'nın servis merkezinde çalışanlara işçilerin ücretlerini tartışabileceklerini bildiren bir duyuru astığını iddia ettiği bir duruşma yapıldı. Buna rağmen yargıç, Tesla'nın çalışanları susturmaya ve bir araya gelmelerini engellemeye çalışarak işçilerinin ABD iş kanunu kapsamındaki temel haklarını ihlal ettiğine karar verdi.

tesla-florida-servis-merkezinde-is-yasalarini-cignedigi-icin-islem-uygulandi

Otomobil üreticisinin işçi haklarıyla ilgili sicili sağlam olmaktan çok uzak. Yaklaşık bir ay önce, bir ABD temyiz mahkemesi, şirketin CEO'su Elon Musk'ın, çalışanların bir sendikaya katılmaları halinde hisse senedi opsiyonlarını kaybedebileceklerini tweetleyerek iş yasalarını çiğnediği yönündeki ayrı bir NLRB kararını onadı.

Şubat ayında Workers United sendikası, Tesla'nın Buffalo'da düzinelerce çalışanı sendika kurmayı planladıklarını açıklamasından birkaç gün sonra kovduğunu iddia etti. Ek olarak Tesla, işçiler arasındaki tacize yönelik muamelesi nedeniyle ırk ve cinsiyete dayalı birçok davanın merkezinde yer alıyor. Florida'daki bu en son davada aleyhte karar verilmiş olmasına rağmen, Tesla'nın büyük bir acı hissetmesi pek olası değildir. Yargıç Rosas, otomobil üreticisine çalışanlarının haklarını ihlal etmeyi bırakması ve bundan vazgeçmesi ve en son ihlaline ilişkin bir bildirimi servis merkezine asması talimatını verdi. Ayrıca bildirimi çalışanlarına e-posta ile göndermesi gerekecektir.