Tesla Model Y, 2023'ün 1. Çeyreğinde Avrupa'nın En Çok Satan Otomobili Oldu

Tesla Model Y, 2023'ün 1. Çeyreğinde Avrupa'nın En Çok Satan Otomobili Oldu
Tesla Model Y, 2023'ün ilk çeyreğinde resmi olarak Avrupa'nın en çok satan otomobili oldu ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla satışlarında yüzde 179'luk etkileyici bir artış gösterdi. Elektrikli SUV, 27 Avrupa pazarında ilk...

Tesla Model Y, 2023'ün ilk çeyreğinde resmi olarak Avrupa'nın en çok satan otomobili oldu ve geçen yılın aynı dönemine kıyasla satışlarında yüzde 179'luk etkileyici bir artış gösterdi. Elektrikli SUV, 27 Avrupa pazarında ilk üç sırayı tamamlayan Dacia Sandero ve Peugeot 208 süper mini modellerini geride bıraktı. Volkswagen genel olarak en çok satan marka oldu ve Toyota ve Peugeot'nun önünde bitirdi.

tesla-model-y-2023un-1-ceyreginde-avrupanin-en-cok-satan-otomobili-oldu

Tesla Model Y, Mart 2023 sıralamasında zirveye ulaştı

JATO'ya göre Tesla Model Y, Eylül ve Kasım 2022 bayramlarını tekrarlayarak Mart 2023'te sıralamada zirveye ulaştı. Bu, üç ayda bir ilk kez zirvede yer alıyor. Avrupa'da Model Y tescillerindeki artışın göstergesi, EV'nin 2022'nin ilk çeyreğinde tek bir yılda 30 sıra büyük bir sıçrama yaparak 31. sırayı işgal etmesidir.

tesla-model-y-2023un-1-ceyreginde-avrupanin-en-cok-satan-otomobili-oldu

JATO Dynamics Küresel Analisti Felipe Munoz, satış başarısını daha az tedarik zinciri sorunuyla birlikte üretimdeki artışa gerekçe göstererek Model Y'nin genel olarak 2023'te muhtemelen Avrupa'nın en çok satan 5 aracı arasında olacağını öne sürüyor. Öte yandan yakından ilişkili Tesla Model 3'ün satışlarının 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 40 düşmesi, alıcıların SUV'ları tercih ettiğini bir kez daha kanıtladı. Tesla, gelecek yıl için benzer şekilde güncellenmiş bir Model Y söylentisiyle güncellenmiş bir Model 3 üzerinde çalışıyor.

tesla-model-y-2023un-1-ceyreginde-avrupanin-en-cok-satan-otomobili-oldu

Avrupa'da yeni araba kayıtları, 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 17 artış göstererek toplam 3.220.806 adede ulaştı ve bu, 2019'dan bu yana en yüksek sayıdır. Munoz'a göre artış, büyük ölçüde, o sırada bileşen eksikliği nedeniyle teslim edilemeyen önceki aylara ait birikmiş siparişlerle açıklanıyor.

Tamamen elektrikli otomobiller, 2023 yılının ilk çeyreğinde 430.700 adetle Avrupa'daki toplam yeni otomobil tescillerinin yüzde 13,4'ünü oluşturdu. Bu, daha fazla seçenek, daha uygun fiyatlar ve çekici teşvikler sayesinde BEV'ler için şimdiye kadarki en yüksek ilk çeyrek performansıydı.

Tesla, BEV kayıtlarında yüzde 22'lik payla bir önceki yılın rekorunu kırarak pastadan en büyük paya sahip oldu. VW Group, Mart ayında Tesla'nın büyümesini geride bırakmasına ve sıralamada ID.3 ve ID.4'ü sırasıyla 3. ve 4. sırada tutmasına rağmen, BEV sıralamasında küçük bir farkla ikinci sırada yer aldı.

Bu dönemde iyi sonuçlar alan diğer EV üreticileri, bunun Çinli otomobil üreticilerinin Eski Kıta'ya yönelik saldırısının yalnızca başlangıcı olduğunu gösteren Geely ve SAIC idi. Bir başka ilginç gerçek de şu anda Japon markanın Avrupa yelpazesindeki tek tamamen elektrikli ürünü olan Toyota bZ4X'in ilk çeyrekte yüzde 437'lik büyük bir satış artışı göstermesine karşın yalnızca 3.700 tescille ilk 10'a girememesidir.