Trakya Üniversitesinde Kore Rüzgarı
Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği iş birliğinde düzenlenen "Kore Kültür Günü" kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Balkan Kongre Merkezi'ndeki etkinliklerde film gösterimi, Kore-Türkiye ilişkileri semineri, Kore'de eğitim ve Korece tanıtım semineri, Kore geleneksel kıyafet deneyimi ve fotoğraf çekimi, Kore geleneksel müzik ve dans gösterilerine yer verildi.
1950’deki Kore Savaşı sırasında, ailesi için dimdik ayakta durmayı başaran sıradan bir babanın büyük hikâyesinin anlatıldığı “Ode to My Father” isimli film gösterimiyle başlayan Kore Kültür Günü etkinlikleri seminerlerle devam etti. Seminerlere Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-ghi, Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dong Woo Cho, Kore Cumhuriyeti Kültürel Etkinlik Uzmanı YoonSeo Han, TÜ Rektör Yardımcısı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mümin Şahin, TÜ Genel Sekreter Yardımcıları Öğr. Gör. Hakan Akıncı ve Ahmet Sezgin ile akademisyen ve öğrenciler katıldı.
Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Choi Hong-ghi, 2018 yılının Kore-Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 61. yıl dönümü olduğunu belirterek: "Trakya bölgesine ve Edirne’ye ilk defa geliyorum. Edirne’nin tarihinden ve mimari zenginliklerinden etkilenmemek mümkün değil. Osmanlı Devleti’ne 90 yılı aşkın bir süre başkentlik yapmış, tarihi ve kültürel yönden zengin bir kent olan Edirne’de olmak mutluluk verici. Kore’nin Türkiye’den oldukça uzak bir mesafeye sahip olduğunu düşünsek dahi, tarihi ve kültürel yönden bu iki millet her zaman yakın ilişkiler içinde olmuştur. Kore ve Türkiye arasındaki alışveriş, bilinenden öte, yaklaşık olarak 6 ve 7. yüzyıllara uzanıyor. Tarihte Türklerin ataları olan Göktürkler ile Korelilerin atası olan Goguryeo Hanedanlığı birlikte hareket ederek Çin’e karşı ittifak kurmuştur. Dolayısıyla Kore ve Türkiye arasındaki kadim ilişkiler tarih öncesine dayanır." dedi.
İki ülke arasındaki ilişkilerin en yakın ve yoğun olduğu dönemin, 1950 yılında Kore’de yaşanan savaş dönemi olduğuna vurgu yapan Büyükelçi Choi Hong-ghi: "Kore Savaşı’na Türkiye asker göndererek Kore’nin barışı, demokrasisi ve hakları için kanını akıtarak canı pahasına savaşmıştır. Bu mücadeleniz her zaman hafızalarımızdadır. Bu yüzden Kore'yi temsilen, sizler başta olmak üzere tüm Türk milletine, bir elçi olarak minnettarlığımızı ifade etmek isterim. Koreliler, kendilerine Türkiye sorulduğunda, hiç tereddütsüz ‘kardeş’ diyebilmektedir. Bu da Türkiye’nin Kore için kadim bir dost olduğunu göstermektedir. Koreliler, Kore’nin geleceği ve demokrasisi için yiğitçe savaşan kardeş ülke Türkiye'yi sonsuza dek unutmayacaktır. Bu vesileyle başta Türk Milleti olmak üzere ülkem için savaşan milletlere ve gazilere huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
Ardından söz alan Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarı Dong Woo Cho, Kore ile Türkiye'nin kardeş ülkeler olduğunu belirterek: "Türkiye her zaman bizim yanımızda oldu ve olmaya devam ediyor. Kore ile Türkiye’nin dilleri ve düşünceleri de birbirine çok benziyor." dedi. Cho, "Geçmişten Günümüze Kore-Türkiye İlişkileri" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Kore Geleneksel Kıyafet Deneyimi ve Fotoğraf Çekimi etkinliğinde çok sayıda TÜ öğrencisi Kore’nin geleneksel kıyafetlerini giydi ve hatıra fotoğrafı çektirmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Program sonunda Geleneksel Müzik ve Dans Gösterisi düzenlendi.
TÜ Rektör Yardımcısı ve Rektör Vekili Prof. Dr. Osman Nuri Hatipoğlu, Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Choi Hong-Ghi’ye çiçek takdim ederek, Kore ile ilişkilerin pekiştirilmesine yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.