TÜİK Şubat 2023 Ücretli Çalışan İstatistiklerini Açıkladı

TÜİK Şubat 2023 Ücretli Çalışan İstatistiklerini Açıkladı
Şubat 2023 tarihli Ücretli Çalışan İstatistikleri, Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesinden elde edilen verilerle hesaplanarak aktarıldı. Ancak, son zamanlarda yaşanan deprem felaketi sebebiyle etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilerek...

Şubat 2023 tarihli Ücretli Çalışan İstatistikleri, Muhtasar ve Prim Hizmet beyannamesinden elde edilen verilerle hesaplanarak aktarıldı. Ancak, son zamanlarda yaşanan deprem felaketi sebebiyle etkilenen illerde mücbir sebep ilan edilerek beyannameler ertelendi.

Bu nedenle, Şubat ayı verileri eksik kaldı ve TÜİK, istatistiksel yöntemler kullanarak tahminlerde bulundu.Bu tahmini yöntemle hesaplanan büyüklüğün toplam içindeki payı ise %4,29 oldu. 

Ücretli Çalışan Sayısı Yılık Bazda Artış Kaydetti

2023 Şubat ayında sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde çalışanların toplam ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla tam %6,6 artış gösterdi.

Geçtiğimiz yılın Şubat ayında 13 milyon 614 bin 855 kişi olan ücretli çalışan sayısı, 2023 Şubat ayında 14 milyon 515 bin 554 kişiye yükseldi. Ayrıca, alt detaylara bakıldığında, sanayi sektöründe %4,2, inşaat sektöründe %15,4 ve ticaret-hizmet sektöründe %6,7 artış yaşandığı görüldü.

Aylık Bazda Değişim Yok 

Öte yandan 2023 Şubat ayı boyunca, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı, bir önceki aya göre aynı kaldı. Ancak, ücretli çalışanların alt kategorilerine bakıldığında, sanayi sektörü aylık %0,1 artarken, inşaat ve ticaret-hizmet sektörlerinde değişim olmadı.