Türkiye ABD'den F-16 Alabilecek Mi? F-16 Satışı İçin ABD'den Flaş Karar!

Türkiye ABD'den F-16 Alabilecek Mi? F-16 Satışı İçin ABD'den Flaş Karar!
ABD Kongresi'nin konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içine alan NDAA tasarısına son halini verdi.Buna göre, Rum lobisine yakınlıkları ile tanınan New Hampshire Temsilcisi New York Temsilcisi Cumhuriyetçi...
ABD Kongresi'nin konferans komitesi, 857 milyar dolarlık savunma bütçesini de içine alan NDAA tasarısına son halini verdi.

Buna göre, Rum lobisine yakınlıkları ile tanınan New Hampshire Temsilcisi New York Temsilcisi Cumhuriyetçi Nicole Malliotakis, Demokrat Chris Pappas, New Jersey Temsilcisi Demokrat Frant Pallone ve Florida Temsilcisi Cumhuriyetçi Gus Bilirakis'in de aralarında bulunduğu 18 temsilcinin sunduğu ve tasarının Temsilciler Meclisi versiyonuna eklenerek kabul edilen Türkiye’ye F-16 satışlarını kısıtlayıcı koşullara bağlayan maddelere yer verilmedi.

İlgili maddelerin çıkarılması, öncesinde NMaryland Senatörü Chris van Hollen ve New Jersey Senatörü Bob Menendez’in sunduğu benzer maddelerin NDAA tasarısının Senato versiyonuna eklenmemesinden sonra yapıldı.

Türkiye'ye F-16 Satışı Kararı

Temsilciler Meclisi'nde kabul edilen eklemeler ile, Silah İhracatı Kontrol Yasası kapsamında Türkiye’ye yeni F-16 satışının yapılmaması ve F-16 modernizasyon kitlerinin satılmamasına hükmedilirken, bu maddenin muafiyeti ise şu şartlara bağlıydı:

"Senato ve Temsilciler Meclisi ilgili komitelerine söz konusu satışın ABD’nin önemli ulusal güvenlik menfaatlerine temas ettiği ve bu silahların Yunan hava sahasını mükerrer şekilde ihlal etmeyeceğini temin etmek için atılacak somut adımlar sunulduktan sonra başkan bu maddeye muafiyet uygulayabilir."

van Hollen ve Menendez'in sunduğu maddeler Senato tasarısına eklenmezken, Pappas ve destekçilerinin sunduğu tasarı Temsilciler Meclisi'nde 14 Temmuz 2022 tarihinde kabul edilmiş ve eklenmişti.

Türkiye İçin F-16 Kararı Neden Değişti?

Kongrede böyle bir hamle yapılmasında Türk diplomatların ve Dışişleri Bakanlığı'nın Washington’da gösterdiği çabalarının etkili olduğu belirtiliyor.

Bu maddelerin konferans komitesinde çıkarılmasıyla, Türkiye’nin F-16 alımına yasa gerekçesiyle bazı kısıtlamalar getirme kozu ABD Kongresi'nin elinden alınmış oldu ancak silah satışının yapılabilmesi için yönetimin sunduğu satış tebligatına kongreden itiraz gelmemesi gerekiyor.

Öte yandan, Menendez başta olmak üzere Türkiye karşıtlığı ve Rum lobisine yakınlığı ile tanınan kongre üyeleri, Türkiye’ye F-16 satışını engelleyeceğini ifade ediyor.

Türkiye, ABD’den envanterindeki 80 uçak için modernizasyon kiti ve 40 yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı talep ediyor.