KİLİT TAŞI FABRİKASI ENEZ İÇİN BİR NİMET Mİ, KÜLFET Mİ?

KİLİT TAŞI FABRİKASI ENEZ İÇİN BİR NİMET Mİ, KÜLFET Mİ?
Ulaş DEMİRAY yazdı

ENEZ MEKTUBU

ENEZ'DE SON ON YILDA NEREDEN NEREYE GELDİK? (2)

KİLİT TAŞI FABRİKASI ENEZ İÇİN BİR NİMET Mİ, KÜLFET Mİ?

Ulaş DEMİRAY

Enez’de Bostancı’nın son dönemini izlemeye devam ediyoruz. Sonuç şu ki, 5 yılda Enez’de İKTİDAR NİMETİ sayılabilecek iki iş yapıldı; kilit taşı fabrikası ve kapalı pazar yeri.

Kilit taşı fabrikası kentin gelişme ve genişleme istikametindeki yeni yerleşim yerlerinin ortasına bir hançer gibi saplandı. Bu tesis Enez’de 4 yıl gürültü ve toz üretti. Fabrika çalıştığında sinir bozucu gürültüsü kentin en uzak noktalarından bile işitildi. Çevredeki yepyeni konutlar bu olumsuzluktan sonra gittikçe değer kaybetmeye başladı. Sonuçta, başından beri her çevreden insanın “Yeri yanlış” ikazına rağmen BOSTANCI’nın meşhur inadı ve kendisininkinden daha başka akıl tanımaması, ilgili denetleyici makamların göz yumması, Belediye Meclis Üyelerinin yeterli tepkiyi göstermemesi ile Enez’e devlet eliyle kirlilik ve gürültü monte edilmiş oldu.

Bu fabrika yeni yönetim tarafından mutlaka; öncelikle doğaya verdiği etkiler açısından, daha sonra da uzmanlar tarafından gereklilik ve verimlilik açısından değerlendirilmeli, yerinin değiştirilmesi, satılması ya da kiralanması alternatifleri ciddi olarak düşünülmeli, mümkün değilse ancak o zamanşimdiki hali ile ama başına gerçek ve deneyimli bir işletmeci atanmak suretiyle işletilmesi sağlanmalıdır. Bu fabrikanın verimli ve karlı olduğunu hiç bir akıl ve mantık kabul edemez. Yakında fabrikanın ve taşıma araçlarının tamir, onarım ve yenileme masrafları ile bu olumsuzluklar daha da netlik kazanacaktır.

***

Yine Bostancı’nın akıl almaz inadı ile pazar yerinin yer seçiminin de yanlışlığı yaz aylarında daha da belirgin hale gelecek. O arsa için iyi bir proje olmasına rağmen park yeri ve trafiğin yaratacağı sorunlar önümüzdeki günlerde bu yanlışlığı bir kez daha gözler önüne serecek. Keşke bu güzel proje zamanla daha da genişletilebilecek, kolayca ulaşılabilecek, 20-30 yıl sonrasının bile ihtiyacını karşılayabilecek, ikinci katında kültürel tesislerin, kent müzesinin ya da bir düğün salonunun da bulunacağı şekilde planlanabilseydi. Park yeri imkanları, çocuk oyun bahçeleri, kafeterya ve balık lokantaları ile bir KOMPLEKS olarak düşünülebilmiş olsaydı. Ne yazık ki, SİT alanı içerisine izinsiz yapılan bu bina şimdi yıktırılmak tehdidi altında olmasaydı.

***

Yani bu son 5 yılda Enez’de 2 büyük iş yapıldı ama ne yazık ki onlar da yanlış yapıldı. Önceki yazımızda saydığımız İKTİDAR NİMETLERİ konusunda ise bir adım bile mesafe alınamadı. Hatta bazıları için ilgili makamlara TEK SATIR yazı yazılıp talepte bile bulunulmadı. Övünülen sayısı artırılan hizmet araç parkının da ne kadar gerekli olduğu, maaş bile ödemekte zorlanan belediyenin günü geldiğinde bu araçların lastiklerini bile değiştirmekte aciz kalacağı baştan beri konuşulan bir gerçek. 45 araca rağmen toplanamayan çöpler, bir türlü yapımı becerilemeyen Kadir Topbaş Parkı da dikkate alındığında bu araç parkı ile 5 yılda hangi hizmetlerde farklılıklar ve yatırımlar yaratıldığını birileri bizlere anlatmalıdır. 400 küsur işçi var, kepçe var, damperli kamyonlar, ekskavatör var ama üretilen bir hizmet yok.

***

İktidarın nimeti Enez’e hiç gelmedi mi? Geldi. Bu da bundan sonraki yazımın konusu olsun.

(Devamı var...)