Yaya Öncelikli Trafik Yılı

Yaya Öncelikli Trafik Yılı
81 ilde eş zamanlı "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" eylemi düzenlendi.

81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" eylemi Edirne'de de gerçekleştirildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan eylem kapsamında bugün 12.00 ile 13.30 saatleri arasında Türkiye'nin 81 ilinde araç sürücüleri ve yayalar bilgilendirildi. 2019 yılı yaya öncelikli trafik yılı ilan edildi.

Yapılan düzenlemeyle birlikte araç sürücülerinin trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarında ve yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamak ve buralardan geçen veya geçmek üzere olan yayalara ilk geçiş hakkı vermesi zorunlu hale geldi. Bu kurala uymayan sürücülere 488 TL idari para cezası uygulanacak.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, kampanyayı İpsala ilçesinden başlattı. İpsala Kaymakamı Enis Aslantatar, İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Jandarma Komutanı J. Albay Alpaslan Doğan, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlarla birlikte yaya geçicinden karşı karşıya geçen Vali Canalp, araç sürücülerini bilgilendirerek hazırlanan broşürleri dağıttı.

Araçların çelik ve sert plastikten yapıldığının, insanın ise et ve kemikten yapıldığının altını çizen Vali Canalp: "Dolayısıyla et ve kemiğin çeliğe göre önceliği olması gerekiyor. Yapılan yasal düzenleme buna yöneliktir. Çelik ve etin karşı karşıya geldiği zaman cana öncelik tanınıyor. Emniyet ve Jandarma teşkilatımız bu çerçevede bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürecek. Milli Eğitim ile birlikte çalışarak çocuklarımızın da sahip oldukları haklar konusunda bilgili olmalarını sağlayacağız." şeklinde konuştu.

Yaya önceliğinin zaten bir kural olduğunu ve uygulanması için yasal düzenlemelerin yapıldığını ifade eden Vali Canalp, yaya geçidi olan yerlerde sürücülerin yayalara yol vermemesi durumunda idari ceza işlemi uygulanacağını söyledi.