Yeni yasayla 42, 43, 44, 45 ve 51 yaşında emeklilik müjdesi geldi

Yeni yasayla 42, 43, 44, 45 ve 51 yaşında emeklilik müjdesi geldi
Bireyler pirim günlerde olsa bile geç beklemek zorunda oldukları için üzülürler. Son zamanlarda bunun için erken emeklilik yasası çıkmıştır. Emeklilikte yaşa takılanlar artık pirim gününü doldurduğunda emekli olabileceklerdir....

Bireyler pirim günlerde olsa bile geç beklemek zorunda oldukları için üzülürler. Son zamanlarda bunun için erken emeklilik yasası çıkmıştır. Emeklilikte yaşa takılanlar artık pirim gününü doldurduğunda emekli olabileceklerdir. Tabii ki yaş sınırı vardır ancak bu yaş sınırı da yıpranmaya göre belirlenmektedir. Bu yıpranma sınırı meslek gruplarına göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin madencilik işinde çalışan bireylerin yıpranması daha yüksek olabilmekte bu yüzden onların pirim günü daha az olarak belirlenmektedir.

Emeklilikte Yaşa Takılmayın

Uzun yıllar çalışmış olan bireyler emekli olmak için Gün saymaktadır. Emekli olma prim günü yeraltında çalışan bireyler için 1800 diğer sigortalı bireyler için ise 3600 gündür. Bu prim günüm doldurulmasının ardından yaş sınırı beklenmekteydi. Şimdi ise emeklilikte yaşa takılanlar için yasa çıkması sebebiyle yaş sınırı beklenmemek de yalnızca pirim gününün doldurulması ve bazı şartların taşınması yetmektedir. Prim günü 3600 günü doldurmuş olan bireyler sosyal güvenlik kurumuna dilekçe vererek emekli olmayı istemektedir. Sosyal güvenlik kurumu ise dilekçeleri inceledikten sonra bireylerin belirtilen şartları taşıyıp taşımadığına göre emekli kararı alabilir.

Erken Emeklilik İçin Şartlar

Erken emeklilik için ilk şart pirim gününün dolmuş olmasıdır. Bunun yanı sıra yıpranma oranı erken emeklilik için şart olarak belirlenmiştir. Eğer yıpranma oranı düşük ise prim günü tamamlansa bile emeklilik yaşı gelmeden emekli olmak pek mümkün değildir. Bu şart oldukça adaletli bir şarttır.

Çünkü her işte çalışan ile işte çalışanın yorulma oranı da aynı değildir. Bu hesaba katılarak erken emeklilik şartı prim ve yıpranma olarak belirlenmiştir. Bunun yanında emeklilik için meslek dışında bazı özel şartlar da bulunabilmektedir. Tüm bu detayları  erken emeklilik için gerekli şartları taşıyıp taşımadığınızı öğrenmek için bu konuda yapılan açıklamaları dikkatle takip etmek uygun olacaktır.