Yoğunluğu Azaltmak İçin Portatif Köprü Yapılacak

Yoğunluğu Azaltmak İçin Portatif Köprü Yapılacak
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan birçok konudayla ilgili açıklamada bulundu ve Kakava Hıdırellez Şenlikleri'ni değerlendirdi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan bir basın toplantısı düzenledi. 5-6 Mayıs'ta düzenlenen Kakava Hıdırellez Şenlikleri'ni değerlendiren Gürkan; birçok konuda açıklamalarda bulundu. İzinler alınabilirse Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali esnasında Sarayiçi'ye bağlanan Kanuni Köprüsü'ndeki yoğunluğu azaltmak için portatif yaya köprüsü yapılacak.

Bu yıl Kakava Hıdırellez Şenlikleri'ne katılımın geçen yıla göre daha fazla olduğunu belirten Gürkan, 2018'de 80 bin olan ziyaretçi sayısının bu yıl 100 bin seviyesine ulaştığını söyledi. Kakava Hıdırellez Şenlikleri'nin bilinirliğinin gittikçe arttığını ifade eden Gürkan, şenlikleri uluslararası boyuta taşıma zamanının geldiğini söyledi. Gürkan: "Kakava Hıdırellez sadece Edirne'ye ya da Türkiye'ye özgü bir şey değil, diğer Balkan ülkelerine de özgü. İlk etapta önümüzdeki yıl Balkan ülkelerinde de bunun duyurusunu yapacağız. Balkan ülkelerinden de katılımlar olması için önümüzdeki yıl için çalışmalarımıza şimdiden başladık." diye konuştu.

PORTATİF YAYA KÖPRÜSÜ

Kakava Hıdırellez Şenlikleri ile ilgili kendilerine gelen tek şikayetin Sarayiçi'ye ulaşımda Kanuni Köprüsü'nde yaşanan yoğunluk olduğunu belirten Gürkan: "Eski saray kazı alanının örenyeri ilan edilmesi sebebiyle Fatih Köprüsü ulaşıma kapandı ve Sarayiçi'ye ulaşım sadece Kanuni Köprüsü'nden sağlanıyor. Sarayiçi'nin bir ada olması ve giriş çıkışların tek köprüden sağlanıyor olması sebebiyle girişlerde sorun olmasa da çıkışta alanın boşaltılması süre alıyor. Bu sorunu çözmek için iki yıldır mücadele ediyoruz. Geçen yıl Kırkpınar döneminde yetkili makamlarda portatif köprü talebinde bulunmuştuk. Önce kabul edilmişti ama Kırkpınar'a bir hafta kala bazı teknik nedenlerden dolayı gerçekleşmedi. Bu yıl oraya çelik konstrüksiyon yaya köprüsü yapılması için plan ve projeleri tamamladık. Sarayiçi hem doğal sit alanı hem tarihi sit alanı olduğu için projelerin tabiat varlıkları ve kültür varlıkları koruma kurullarından onay alması gerekiyor. Projeleri gönderdik, görüş veya onay bekliyoruz." dedi.

SENEYE FESTİVALLER NE ZAMAN?

Önümüzdeki sene Uluslararası Edirne Bando ve Ciğer Festivali ile Kakava Hıdırellez Şenlikleri'nin Ramazan Ayı'na denk gelecek olması sebebiyle Bando ve Ciğer Festivali'nin mayıs ayı sonunda yapılacağını söyleyen Gürkan: "Kakava Hıdırellez tüm dünyada sabit bir tarihe sahip olduğu için yine 4-5 Mayıs'ta olacağını, Ramazan'a uygun bir kutlama yöntemi geliştireceğimizi düşünüyoruz." dedi. Gürkan, Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin Ramazan Ayı'na denk gelmeyeceğini dolayısıyla tarihinin çok değişmeyeceğini belirtti.

OTOPARKLARLA İLGİLİ KONUŞTU

Şahısların açıp belediyeden ruhsat aldığı ticari işletme statüsündeki otoparklar ve belediyenin işlettiği yol kenarı otoparklarının yanı sıra ruhsatsız, değnekçi denen otoparkların da olduğunu belirten Gürkan: "Ruhsatlı ve ruhsatsız otoparkları birbirinden ayırmak gerekiyor. Ruhsatlı otoparklarla ilgili tüm şikayetlerin muhatabı belediye olarak biziz. Ama ruhsatı olmayan otopark adı altındaki yerlerin denetim yetkisi emniyette. Yerli ve yabancı bütün turistlere söylüyorum; eğer fiyat listelerinde belirtilenden daha fazla para isteniyorsa anında bize bildirin. Gereğini mutlaka  yapıyoruz." diye konuştu.

"AYAKKABISINI BEN TEMİZLERİM"

Bir basın mensubunun Kakava Şenlikleri'nin yapıldığı alanda yer alan hayvan pislikleriyle ilgili soru sorması ve vatandaşların bunların üzerine bastığını söylemesi üzerine Gürkan şöyle cevap verdi: "Savaşları komutanlar kazanır, komutanlar kaybeder. Altımdaki kadronun bütün sorumluluğu bana ait, dolayısıyla oradaki tezeğin orada kalmasının sorumluluğu da bana ait. Sahanın temizlenmemiş olması kuşkusuz bizim eksiğimiz, hatamız. Arkadaşlarım ve ben bunu öngörmemişiz. Tezeğe basan vatandaşımızdan özür diliyoruz. Getirirse ayakkabılarını ben kendim temizlerim, bundan gocunmam."