"Yüksek Tansiyona Dikkat"

"Yüksek Tansiyona Dikkat"
Türk Kardiyoloji Derneğinin de üye olduğu Avrupa Kardiyoloji Derneğinin yayınlarında son 15-20 yılda gerçekleştirilen büyük çalışmalarda Avrupalı toplumlarda hipertansiyon görülme sıklığı yüzde 45’ lere ulaşmakta ve...

Türk Kardiyoloji Derneğinin de üye olduğu Avrupa Kardiyoloji Derneğinin yayınlarında son 15-20 yılda gerçekleştirilen büyük çalışmalarda Avrupalı toplumlarda hipertansiyon görülme sıklığı yüzde 45’ lere ulaşmakta ve yaşlanmayla birlikte hızlı bir artış göstermektedir. Tansiyon yüksekliği inme, kalp krizi, ani ölüm, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, göz bozukluları, vücut damar hastalıkları ile ilişki içindedir.

Keşan Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yücel Kaçmaz hipertansiyona yönelik şunları kaydetti:

"Yüksek kan basıncı hastalığı (hipertansiyon) olan kişilerin  yüzde 80 sebebi bilinmemekte bu gruba esansiyel (sebebi açıklanamayan) hipertansiyon denilmekte, geriye kalan yüzde 20’ lik kesimde hipertansiyon sebebi olarak böbrek hastalıkları, beyin damar tıkanıkları, idrar yolu enfeksiyonları, ağrı kesici ilaçların çok ve kötüye kullanımı, doğum kontrol hapları, meyankökü, bazı burun damlaları, kokain, bazı antibiyotikler, böbreküstü bezi hastalıkları, bazı hormon bozukları ve guatr hastalığı gösterilmiştir.

Günümüz tıbbı sebebi açıklanamayan hastalar için; Kişinin sigara kullanımı, yakın zamanda hızlı kilo alımı, fiziksel aktivitede azlık, horlama, uyku apnesi, yüksek kolesterol seviyesi, düşük doğum ağırlığı, kötü beslenme alışkanlıkları, kişinin kendisinde veya ailesinde şeker hastalığı, kişinin ailesinde yüksek tansiyon ve böbrek yetmezliği hastalığı olmasının sebep olabileceğini düşünmektedir.

Tansiyon yüksekliği inme, kalp krizi, ani ölüm, kalp yetersizliği, böbrek yetersizliği, göz bozukluları, vücut damar hastalıkları ile ilişki içindedir. Bu sebeple hipertansiyon hastalığı maliyetli ve insan konforunu etkileyen bir hastalık olduğundan doğru ölçüm yöntemleri ile takip edilmeli, tanı konulduktan sonrada etkin tanı ve tedavi yöntemleri ile takibi yapılmalıdır.

Kan basıncı ölçümüne başlamadan önce kişinin 3-5 dakika oturmasına izin verilmeli, kişi oturur pozisyonda iken 1-2 dakika ara ile en az iki kan basıncı ölçümü yapılmalıdır. Ölçüm yapılan kişi 15 dakika öncesine kadar çay, kahve, sigara kullanılmamış olmalı, konuşmamalı, hareket etmemeli ve normal nefes alıp vermeye özen gösterilmeli, kolu çıplak olmalı, kıyafet üzerinden ölçümü yapılmamalıdır. Cihazda standart bir hava kesesi (12-13 santimetre genişliğinde ve 35 santimetre uzunluğunda) olmalı, ancak kalın kol çevresi olan (32 cm'den fazla) olan veya ince kollu kişiler için daha geniş veya daha dar bir hava kesesi kullanılabilir. Kişinin pozisyonu ne olursa olsun manşonun yeri kalp seviyesinde olmalıdır. Stetoskop ile yapılan ölçümlerde büyük ve küçük tansiyonu belirlemek için başlangıç ve kayboluş sesleri dikkatle dinlenmelidir. İlk ölçümlerde iki koldan da tansiyon ölçülerek olası anlamlı fark tespit edilmeli, daha sonraki ölçümlerde yüksek olan koldan ölçümler uygulanmalıdır.

Doğru değerlendirme doğru tanı ve tedaviyi gerektireceğinden yaptığınız takiplerde yükseklik veya tansiyon hastalığı şüpheniz halinde aile hekiminiz, kardiyoloji ve dahiliye polikliniklerinden destek almanız gerekecektir. Hastanemizde de vatandaşlarımıza evde kan basıncı takibi amaçlı holter cihazlarımız, diyetisyenlerimiz, laboratuvarımız ile detaylı ve çözümcü bir hizmet sunulmaktadır."