Zamlı Yolculuk Başladı

Zamlı Yolculuk Başladı
Edirne Belediye Meclisinin ağustos ayında karar verdiği ETUS zammı, bugünden itibaren başlıyor.

Edirne Belediye Meclisinin aldığı karara göre, yüzde 10 zam yapılan ETUS fiyatları bugünden itibaren uygulanmaya başladı. Zam başlangıcı, ETUS minibüslerinde vatandaşlar için yapılan anonsla duyuruldu.

Edirne Belediye Meclisinde alınan karara göre; öğrenci binişleri 1,50 TL, sivil binişler 2,10 TL ve nakit binişler 2,50 TL olacak. Yeni fiyat tarifesinin başlayacağı tarih de ETUS (Edirne Toplu Ulaşım Sistemi) minibüslerinden Edirnelilere duyuruldu. Haziran ayında Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen ETUS fiyat artış talepleri, Temmuz ayı meclis toplantısında da karara bağlanamamış, Temmuz ayı meclis toplantısının on altıncı maddesinde görüşülen fiyat artış talepleri Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan tarafından geri çekilmişti.

KARARI GERİ ÇEKMİŞTİ

Parti Grubu Sözcüsü Mehmet Özülkü ise fiyat tespit kurulu kurulmasını ve ETUS Ulaşım Hizmetleri Sözleşmes’nin 7’nci maddesinin değiştirilmesini teklif etmişti. Madde görüşüldüğü sırada sivilde yüzde 5, öğrencide yüzde 7 zam açıklanmış, öğrenci binişlerinin 1,45 TL, sivil binişlerin 2 TL ve nakit binişlerin 2,50 TL olması tartışılmıştı. Tartışmaların sonucunda Gürkan, maddeyi geri çekerek fiyatların yeniden görüşülmesi için plan ve bütçe komisyonuna havalesini, ETUS Ulaşım Hizmetleri Sözleşmesi teklifini de Ulaşım Komisyonu’na havale edilmesini Meclis onayına sunmuş ve Meclis de oybirliği ile kabul etmişti.

OYBİRLİĞİYLE YÜZDE 10 ZAM

Gündem Gazetesinde yer alan habere göre; ETUS fiyat artış talepleri Edirne Belediyesi Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısında oy birliğiyle karara bağlanırken; AK Parti, CHP ve MHP gruplarının ortak kararı sonucunda ETUS fiyatlarına yüzde 10 civarında zam yapılması kararlaştırılmıştı.

GÜRKAN'DAN ORTAK ÖNERİ TEKLİFİ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Belediye Meclisinde alınan kararla ilgili toplantıda yaptığı konuşmada Plan ve Bütçe Komisyonunun en üstten teklif yaptığını söyleyerek: "TÜFE’nin ve ÜFE’nin ortalaması olan 12.24’ten. 7.1 maddesinde de bir üst sınır koyuluyor ve üst sınırı aşmamak kaydıyla meclisin takdirine bırakılıyor. En alttan konulan üst sınıra kadar meclisin yetkisinde. Ortalama 12.24 olarak tabii ki tezahür ediyor. Ama bunun bence de yüzde 10 gibi olması daha makuldür. 12.24’ten hesapladığımızda nakit girişi 2.80 TL oluyor. Ama 2 yıldır uyguladığımız 2.50 TL bence uygun bir rakam. Aynı şekilde devam edilmesini düşünüyorum. Siviller için 2.13 TL yerine 2.10 TL, öğrenci için 1.51 TL yerine 1.50 TL gibi yuvarlanarak yapılması gerektiğinin kanaatindeyim. Arkadaşlar bir çalışma yaparak tüm rakamları yüzde 12.24 seviyesinden yüzde 10’a çekmişler. Bunu ortak öneri olarak sunabilir ve bu şekilde onaylayabiliriz." demişti. Gürkan'ın bu önerisine AK Parti, CHP ve MHP belediye meclis gruplarından destek gelmiş ve ETUS’a yüzde 10 zam Belediye Meclisinden oybirliğiyle geçmişti. EJH