Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem! Fiyatlar 9 Basamakta Belirleniyor

Zorunlu Trafik Sigortasında Yeni Dönem! Fiyatlar 9 Basamakta Belirleniyor
1 Mayıs itibariyle zorunlu trafik sigortasına yönelik yeni bir dönemin kapısı açıldı. Önceden 1'den 7'ye kadar olan basamaklar 0'dan 8'e kadar genişletildi. Bu kapsamda, basamak sıfıra doğru yaklaştığında trafik sigortasının...

1 Mayıs itibariyle zorunlu trafik sigortasına yönelik yeni bir dönemin kapısı açıldı. Önceden 1'den 7'ye kadar olan basamaklar 0'dan 8'e kadar genişletildi. Bu kapsamda, basamak sıfıra doğru yaklaştığında trafik sigortasının fiyatında artış görülüyor. 8'e doğru ilerlediğinde ise ucuzluyor. Buna ek olarak, yeni tarifeler 81 için geçerli olacak biçimde ilan edildi.

zorunlu-trafik-sigortasinda-yeni-donem-fiyatlar-9-basamakta-belirleniyor

Tüm araç sahiplerine trafik sigortası yaptırma zorunluluğu geldi

Tüm araç sahiplerine, aracın tipi fark etmeksizin trafik sigortası yaptırma zorunluluğu var. Zorunlu trafik sigortası yaptırıldığı takdirde, bir kaza durumunda maddi ya da bedeni karşı tarafa verilen hasarı, kabahat oranına bağlı olarak değişken biçimde ödüyor. Hatalı sürücü siz iseniz, aracınıza kasko yaptırmanız gerekiyor. Bu yıl için trafik sigortası yaptırmamanın cezası da belli oldu. Bu noktada yaptırmayanlar, 436 lira ceza ödüyor. 15 gün içerisinde öderseniz de yüzde 25 indirim alıyorsunuz. Böylece, 327 liraya düşüyor. Sigortasız olduğunun tespit edilmesi halinde cezaya ek olarak trafikten men cezası ekleniyor. Buna ek olarak, otopark masrafı da sürücüye yansıtılıyor.

zorunlu-trafik-sigortasinda-yeni-donem-fiyatlar-9-basamakta-belirleniyor

Zorunlu trafik sigortası fiyatlarını kontrol altında tutmak için 12 Nisan 2017'den itibaren tavan fiyat uyguluyor. Böylece, sigorta yapan kişiler devletin belirlediği sınırın üzerinde fiyat öneremiyor. Tavan fiyat belirlenmesi noktasında her ilin farklı risk profilleri yer alıyor. Bu durumda tavan tutarlar iller ve ilçelerdeki araç yoğunluklarına göre farklılık gösteriyor.

zorunlu-trafik-sigortasinda-yeni-donem-fiyatlar-9-basamakta-belirleniyor

Zorunlu trafik sigortası çerçevesinde 1 Mayıs'tan itibaren düzenleme geçerli oluyor. Bu noktada, tavan fiyatlara tek seferlik geçerli olmak üzere yüzde 5 zam yapıldı. Tavan fiyatı artırım oranı ise Mayıs'tan itibaren yüzde 2 olarak uygulanıyor. Düzenlemeyle birlikte daha pek çok detay değişikliğe uğradı. Böylece hasarsızlık ve hasar sebebiyeti ile prim artırım oranları değişikliğe uğradı. Hiç kaza yapmayan kişiler 8. seviyeye kadar çıkıyor. Bu sırada ödeyecekleri prim de düşüyor. Tam tersi durumda 0'a gidildiğinde poliçe fiyatı artıyor.

zorunlu-trafik-sigortasinda-yeni-donem-fiyatlar-9-basamakta-belirleniyor

Trafik sigortası çerçevesinde artık 9 basamak yer alıyor. Primlerin belirlenmesinde basamaklar önemli bir rol oynuyor. İlk kez trafik sigortası yaptıracak kişiler sisteme 4. basamaktan dahil ediliyor. Hasarsız geçen her yıl boyunca sürücü bir basamak yukarı yükseliyor. Hasar yapılan her yıl ise, basamak gittikçe azalıyor.