Zübeyde Hanım Parkı Yıkıldı

Zübeyde Hanım Parkı Yıkıldı
Zübeyde Hanım Parkı'na sonradan eklenen ruhsatsız yapılar, Edirne Belediyesi tarafından yıkıldı.

Zübeyde Hanım Parkı'na sonradan eklenen ruhsatsız yapılar, Edirne Belediyesi tarafından yıkıldı. Yaklaşık 32 metrekare kafesi ve 2 tane çardağı olması gereken yere 1273 metrekare izinsiz yapı yapıldığı tespit edilmiş ve şikayetler üzerine yıkım kararı alınmıştı. Edirne Belediyesinin kiracısı olan işyeri sahibinin açtığı davayla mahkeme tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınmıştı. Mahkemenin Edirne Belediyesini haklı bulmasıyla birlikte söz konusu alanda yapılan ve ruhsatsız olan alanlar yıkıldı.

Edirne Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Dinçer Asar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, parkın belediyenin kiracısı olduğunu ve sözleşmede kiracılık haklarının yer aldığını söyledi. Sözleşmeye göre içerisinde 32 metrekareden biraz büyük büfe ve 2 adet çardağı olması gereken parkta belediyeden izinsiz 1273 metrekare ruhsatsız alanlar yapıldığı belirten Asar: "Konuyla ilgili belediyemize şikayetler gelmiştir. Bunun üzerine belediyemizce Şubat 2016'da mühürleme kararı, İmar Kanununun 32. Maddesine göre işlem yapma kararı alınmıştır. Müstecir tarafından buraya 2016'ya 250 esas numaralı dosyayla bu mühürlemenin kaldırılmasıyla ilgili dava açılmıştır. Açılan bu dava Edirne İdare Mahkemesinden ve Edirne Bölge İdare Mahkemesinden reddedilmiştir. Bunun üzerine yine İmar Kanununun 42. Maddesi gereğince yıkım kararı alınmıştır. Alınan bu yıkım kararına herhangi bir mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı gelmemiştir. Bunun üzerine 5 Mayıs 2016 tarihinde yıkım için gelinmiştir. Kiracımız bize burayı beş gün içerisinde kendisinin yıkacağına dair taahhütname vermiştir. Ancak bu taahhütname yerine getirilmemiştir. Bunun üzerine belediyemiz buraya yıkım için gelmiş, yıkım gününde de yeni açılan bir dava ile Edirne İdare Mahkemesinden yürütmeyi durdurma kararı açılmıştır. Yani sonuç olarak geçen sürede burada Edirne İdare Mahkemesinde 250 esas ve 619 esas numaralı 2 tane dava oluşmuştur." dedi.

Mahkeme kararlarının kesinleşmesinin beklendiğini aktaran Asar, mahkeme kararıyla bu yıkım yapılması gerektiğini, binaların kaçak olduğu ve ruhsatsız olduğu gerekçesiyle yıkımın yapılacağı yönünde karar çıktığını ifade etti.

Mahkeme kararının 18 Temmuz 2017'de kesinleştiğini belirten Asar: "Bugün kesinleşen bu mahkeme kararları sonucunda biz bu yıkımı yapmak üzere burada bulunuyoruz ve bu yıkıma başladık. Mevcut kiracının kiracılığını sonlandırmak ile ilgili bir işlemimiz yok. Yalnızca kiracımızın burada yapmış olduğu izinsiz yapıları yıkmakla ilgili bir işlemimiz var. Bu alanla ilgili herhangi bir imar planı değişikliğimiz veya buranın park dışında kullanımıyla ilgili belediye olarak herhangi bir tasarrufumuz yok. Böyle bir niyetimiz de yok. Burası, izinsiz yapılar yıkıldıktan sonra yeni bir düzenleme yapılarak kullanıma uygun şekilde park olarak kullanılmaya devam edecektir." sözlerini kullandı.

Polis ve zabıta ekiplerinin katıldığı yıkımda, ilk olarak işletmenin elektriği kesilirken kapalı alan kontrollü bir şekilde yere düşürüldü. EJH