Ulaş DEMİRAY

Ulaş DEMİRAY

HER ŞEY VAR AMA PARA YOK...

ENEZ MEKTUBU / Ulaş DEMİRAY

Geçtiğimiz günlerde KOBRA MURAT Enez’de bir konser verdi. Enez Belediye Başkanlığı’nın KADINLAR GÜNÜ dolayısıyla düzenlediği bu gecede kadınlarınız 1000 kişilik salonu hınca hınç doldurdular. Doyasıya eğlendiler. Her ne kadar Dünya Emekçi Kadınlar Günü zil takıp oynanacak bir gün olmayıp daha anlamlı programlarla gündeme gelmesi gereken bir gün olsa da, ne yazık ki bunu ne kadınlarımıza ne de bu tür eğlencelerle şirin görünüp oy depolayacaklarını uman popülist politikacılara bir türlü anlatamadık.

***

Neyse… Zaten bu eğlencenin tarihi ile Dünya Emekçi Kadınlar Günü tarihleri çakışmasa da bu bir sosyal etkinlik olarak hoş görülebilir. Adına Kadınlar Günü yerine Erkekler Günü de deseniz bizim halkımız bedava bir eğlence bulmuşken bunu kaçırmaz. Nitekim salon dolmuş taşmış. İki-üç gündür COVİD tablosunda bir artış da görülmediğine göre “Eğlenilip bitmiş demektir” dedik. Ama bitmemiş. Gecede düzenlenen piyangoda sunulan ayçiçek yağı, benzin, mazot gibi ilginç armağanlar FOX TV'de bile yayınlanan hoş bir haber olmuş. Bu fırsatı kaçırmayan Belediye Başkanı Özkan Günenç bu vesile ile günümüzün anormal ölçülerde pahalanan ve yükselen yeni değerlerini çekilişe koyarak, hem güldürmüş, hem de düşündürmüş.

***

Gelgelelim AKP Enez İlçe Örgütü’nün bu konuda itirazları ve eleştirileri var. Bu konuda kamuoyu ile paylaştıkları bir bildiri sanal ortamda yer bulmuş. Öncelikle böyle bir gecenin siyasete alet edilmesine tepkileri oluşmuş.

Siyaset ayıp bir uğraş değildir. Yaşamın her anında yapılan ve hatta yapılması gereken onurlu ve yararlı bir uğraştır. Parti siyaseti ya da propagandası okul, kışla ve cami dışında her yerde, seviyeyi kaçırmadan yapılabilir ve yapılmalıdır. Özellikle siyasetçilerin bunu ayıp saymaları ve yadırgamaları yanlıştır.

Bir başka itiraz ise sıvı yağın yok olduğu iddialarının doğru olmadığı yönündeki karşı çıkışlarıdır. Evet... Sıvı yağ birkaç gün ortalıktan kaybolunca bir panik yaşandı. Sonrasında yine tezgahlara döndü. Ama zaten sorun yokluk meselesi değil. Şükür ki her şey var ama alabilen yok. Çünkü insanlarda para yok. Halbuki 1970 sonlarındaki kuyruklarda insanlarda para vardı ama satın alınacak mal yoktu. İşin vehameti burada. İşin düşündürücü tarafı TL!nin alım gücünün kalmaması...

Sevgili AKP’li kardeşlerimiz geçen yıl bugünlerdeki, hatta savaş başlamadan 3-4 ay önceki fiyatları görüp de bu günkü fiyat artışlarını içlerine sindirebiliyorlarsa bu hiç de doğru ve dürüst bir tavır değil... Evet... Bugün artık bir litre yağ, bir bidon mazot ulaşılması, satın alınması zor bir değere yükselmiştir. Piyangolarda büyük ikramiye olarak sunulmasında bir mahzur yoktur. Bunu mizahi bir yöntemle halka anlatmaya çalışmak yanlış değildir.

***

Geldiğimiz noktada savaşın ekonomiye vurduğu darbeyi inkar edemeyiz. Ancak bu ülkede dolar 10 günde 8 TL den 18 TL’ye çıktığında henüz savaşın başlamasına daha iki ay vardı. Eğer bu ülkenin başındaki ekonomist olduğunu iddia eden bir kişi “Faiz sebep, enflasyon sonuçtur” gibi ekonomi bilimi ile hiç bağdaşmayan bir yola girip faizleri EMİRLE düşürmeseydi, Merkez Bankası’nın 128 milyar doları sırf faizi yükseltmemek için har vurulup harman savrulmasaydı şimdi 1 dolar savaşa rağmen 6-7 TL'yi geçmezdi. Dolayısıyle 1 Lt. mazot fiyatı en fazla savaş nedeniyle 6-7 TL ye takılı kalırdı. Yani ithalat ile gelen hemen her şey bugün yarı fiyatına satın alınabilirdi. Eğer bunu göremiyorsanız siyaset yapmamalısınız. Görüyor da bunu gizlemeye yok saymaya ve bu kabahati başkalarına yıkmaya çalışıyorsanız bu da size inanan insanımıza yapılabileceğiniz en büyük kötülüktür.

***

AKP Enez Örgütü olarak hareketlisiniz, güzel çalışıyorsunuz. Ancak Enez özelinde bile çok haklı olarak eleştirilecek pek çok konu varken bir eğlence saatindeki bir eleştirel piyangoya kafayı takmanızın akıllı bir hareket olmadığını hatırlatır, enerjinizi, eleştirilerinizi rakiplerinizin yaptıkları işlere değil, söz verdikleri halde yapamadıkları işlere yönlendirmenizi öneririm. Kolay gelsin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ulaş DEMİRAY Arşivi