Bildiği Seçimlerle Ünlü Google Trends'ten Yeni Değerlendirme

Bildiği Seçimlerle Ünlü Google Trends'ten Yeni Değerlendirme
Geçtiğimiz yıllarda seçim sonuçlarına paralel sonuçlar veren Google Trendler (Google Trends) değerlendirmesi, Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki rekabetin kızıştığını gösterdi.Değerlendirmeye bir not...

Geçtiğimiz yıllarda seçim sonuçlarına paralel sonuçlar veren Google Trendler (Google Trends) değerlendirmesi, Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan arasındaki rekabetin kızıştığını gösterdi.

Değerlendirmeye bir not da ekleyen TEPAV notunda, belirli bölgelerdeki eğilimlere ilişkin anlık veri sağlayan "Google Trendler"i kullanarak adaylara yönelik seçmen eğilimlerini ve seçim sonuçlarını inceledi.

Önce 2020 ABD Başkanlık Seçimleri, 2022 Brezilya Başkanlık Seçimleri ve 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Seçimleri incelenen değerlendirmede, üç seçim öncesinde adaylara gösterilen ilgi ile seçim sonuçlarının paralel ilerlediği ortaya çıktı.

Erdoğan'ın Kalelerinde Kılıçdaroğlu Yükseliyor

2023 cumhurbaşkanlığı seçimleri için yapılan çalışmada, anket sonuçlarına paralel olarak ilgi verileri incelendi. TEPAV değerlendirmesinde son bir haftada daha önce Recep Tayyip Erdoğan'a ilgi gösterilen bazı illerde Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik ilginin giderek arttığına dikkat çekildi.

Son 30 günde, Kemal Kılıçdaroğlu'nun en yüksek ilgi puanı 1 Nisan 2023'te kaydedildi ve 29 Mart 2023'teki puanı olan 75'ten, son 30 gündeki ortalama puanı olan 43'e düştü. Aynı dönemde Erdoğan'a yönelik ilgi ise ortalama 38 puan olarak gerçekleşti.

Alevi Videosu İlgiyi Kesin Şekilde Artırdı

17-23 Nisan haftası incelendiğinde, Kılıçdaroğlu'na gösterilen ilgi 19 Nisan'dan itibaren artış göstererek 21 Nisan'da en yüksek seviyeye ulaştı.

Verilere göre, 19 Nisan'daki Alevi videosu sonrasında Kılıçdaroğlu'na yönelik ilgi belirgin bir şekilde arttı. Değerlendirmede, son bir haftalık verilerde Erdoğan'a ilginin ve oy sayısının en çok çıktığı illerde, Kılıçdaroğlu'na yönelik ilginin arttığı kaydedildi.

İnce'ye İlgi Kademeli Azalıyor

Muharrem İnce'ye yönelik ilgi ise, 100 bin imzayı tamamladığı günden bu yana geriledi. Nisanın ikinci haftasında bir artma eğilimi görülse de, güncel verilere göre Muharrem İnce'ye olan ilgi son bir aydaki en düşük seviyelere indi.