Halkın 100 Bin İmza Atarak Seçtiği Aday Sinan Oğan Kim?

Halkın 100 Bin İmza Atarak Seçtiği Aday Sinan Oğan Kim?
İmza sürecinin beşinci gününde 100 bin imzayı tamamlayan Sinan Oğan, günün en merak edilen isimleri arasında yer aldı. Hızla seçim hazırlıklarının ve deprem yaralarının sarılmaya devam ettiği bugünlerde Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı...
İmza sürecinin beşinci gününde 100 bin imzayı tamamlayan Sinan Oğan, günün en merak edilen isimleri arasında yer aldı. Hızla seçim hazırlıklarının ve deprem yaralarının sarılmaya devam ettiği bugünlerde Sinan Oğan, Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Genel Seçimler'de adaylığını kesinleştirdi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), imza toplama sürecinin beşinci gününde yaptığı açıklamada Memleket Partisi'nin adayı Muharrem İnce'nin 111 bin 305 imza, Ata İttifakı'nın adayı Sinan Oğan'ın ise 107 bin 637 imzayla aday olduğunu bildirdi.
Peki, halktan 100 bin imza alan Sinan Oğan kimdir? ATA İttifakı'nın adayı kaç yaşında, nereli, hangi siyasi partiden? Eğitimi ne ve üniversite diploması var mı?

Sinan Oğan Kim, Kaç Yaşında ve Nereli?

1 Eylül 1967'de Iğdır Melekli'de doğan Sinan Doğan, Azerbaycan Türkü bir ailede doğmuştur. Stratejik araştırmacı ve siyasetçi, aynı zamanda da 13. Cumhurbaşkanı Genel Seçim ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri'nin cumhurbaşkanı adayıdır.

Sinan Oğan Eğitimi Ne, Üniversite Diploması Var mı, İş Hayatında Neler Yaptı?

Sinan Oğan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olmuş, yüksek lisans çalışmalarını da aynı üniversitede tamamlamıştır. Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Üniversitesi'nde (MGİMO) doktora çalışması yapan Oğan, ileri derece Rusça ve akademik düzeyde İngilizce bilgisine sahiptir.

Eğitim hayatının yanı sıra iş hayatında da adından bahsettiren Oğan'ın geçmişinde şu detaylar da yer alıyor:

  • Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü - Araştırma görevlisi
  • Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi - Öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı
  • Azerbaycan - TİKA Azerbaycan Temsilcisi (Azerbaycan Cumhurbaşkanı'ndan "Devlet Nişanı" ödülü aldı)
  • Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) - Rusya Ukrayna Araştırmaları Masası başkanlığı

Eğitim ve görevlerinin yanı sıra Oğan, aynı zamanda TÜRKSAM'ın kurucusudur ve başkanlığını da yapmıştır. Bugüne kadar 3 kitap ve 500'den fazla makalesi yayımlanmıştır. Ayrıca; Millet Gazetesi'nden "Sosyal Bilimler", Marmara Üniversitesi'nden "Akademik Üstün Başarı" ve Ekoavrasya Derneği'nden "Türk Dünyasına Hizmet" ödüllerini almıştır.

Tüm bunlar dışında Oğan, "Interpress Media Takip Merkezi" tarafından da 2010 yılında TV ekranlarında en çok tartışılan konu ve isimler konulu bir çalışmada; 131 adet haberle ekranların en fazla boy gösteren isimleri arasındaydı.

Sinan Oğan Hangi Parti'den ve Siyasi Kariyeri Nasıl?

Sinan Oğan, ilk kez 2011'de Türkiye genel seçimlerinde MHP'den milletvekili seçilmiştir. Türkiye-Nijer ve Türkiye-Arnavutluk Parlamentolararası Dostluk Grupları üyesi ve Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Genel Sekreteri'dir.

2015 yılında partiden ihraç edilen Oğan, açtığı davayı kazanmış ve partiye geri dönmüştür. 2017 yılında ise üç MHP milletvekili ile birlikte tekrar ihraç edilmiştir. 26 Mart 2023 tarihinde ATA İttifakı tarafından 13. cumhurbaşkanı adayı olarak gösterilmiştir. İmza sürecinde 100 bin imzayı toplaması da eskiden MHP'li olan ismin adaylığını kesinleştirmiştir.

Sinan Oğan'ın Yazdığı Kitaplar ve Makaleler Neler?

Kitaplar

  • Turuncu Devrimler (2006)
  • Rusya'da Siyaset ve Oligarşi

Makaleler, Yazılar ve Medya 

  • Milliyet Gazetesi: Ödüllü araştırma yazısı
  • Rusya - Avrasya Bölgesi: Orta Doğu enerji ve dış politika alanında 100'den fazla makale
  • TRT Türkiye'nin Sesi Radyosu Avrasya'ya Bakış Programı: Yapımcılık ve sunuculuk
  • Metzamor Nükleer Santrali'nin kapatılmasına yönelik "sivil girişim": Kurucu ve koordinatör