Hangi Aday Önde, İnce'nin Hatası Ne, Kadın Seçmenler Ne Diyor?

Hangi Aday Önde, İnce'nin Hatası Ne, Kadın Seçmenler Ne Diyor?
Gezici Araştırma, 29 il ve 152 ilçede yaptığı yeni seçim anketinin sonuçlarını yayımladı. Yayımlanan anket sonuçlarında katılımcıların yüzde 48.7'si Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu oyladı. Yüzde...

Gezici Araştırma, 29 il ve 152 ilçede yaptığı yeni seçim anketinin sonuçlarını yayımladı. Yayımlanan anket sonuçlarında katılımcıların yüzde 48.7'si Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu oyladı. Yüzde 44.6'sı Cumhur İttifakı'nın adayı Recep Tayyip Erdoğan'ı oylarken, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce yüzde 4.7 ve ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan, yüzde 2 oy aldı.

24-26 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilen ankette oylamada bulunan 3 bin 991 katılımcının sonuçları, seçimlerin ikinci tura kalacağını işaret etti.

İkinci Turda da Kılıçdaroğlu Önde 

Gezici Araştırma Şirketi ayrıca, ikinci tur seçimler için de ankete katılanların tercihlerini sordu. Ankete katılanların %52.8'i Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, %47.2'si ise Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyeceğini açıkladı.

İnce Adaylığını Sürdürmemeli

Gezici Araştırma Şirketi'nin yaptığı ankette, Muharrem İnce'nin "adaylıktan çekil" çağrılarına rağmen adaylıktan vazgeçmemesi hakkında da görüşler soruldu. Ankete katılanların %78.8'i İnce'nin adaylığını sürdürmesinin yanlış olduğunu belirtirken, %21.2'si ise kararını doğru bulduğunu ifade etti.

En Önemli Sorun Ekonomi 

Ankette ayrıca, uluslararası güvenlik ve stratejik çalışmalar uzmanı olan Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici'nin şu değerlendirmesi de yer aldı:

Halkın en önemli sorunu yüzde 75 ile ekonomi. AKP ve MHP seçmeni ülkenin en önemli ilk beş sorunu arasında terörü göstermedi, muhalefet seçmeniyle aynı düşünmeye başladı. Yüzde 52.2'si Kemal Kılıçdaroğlu'nun ekonomiyi çözeceğine inanıyor.

Erdoğan'a Güven Azaldı

Öte yanda anketlere göre toplumun çoğunluğu, ekonomi konusunda Erdoğan'a güvenmiyor. Bu nedenle de 14 Mayıs seçimlerinin, güvenlik politikalarını öne çıkarmaktan ziyade ekonomik ve reformcu politikalarla seçmene umut veren adayların kazanacağı bir seçim olacağı düşünülüyor.

Kadın Seçmenler AKP'den Uzaklaştı 

Gezici Araştırma Merkezi Başkanı Murat Gezici, sahadan gelen verilere göre AKP'nin kadın seçmenlerle olan bağının zayıfladığını belirtti. HÜDA PAR ile yapılan ittifakın bu durumda kritik bir rol oynadığını söyledi.

Gezici Araştırma ayrıca, ilk kez oy kullanacak gençlere ilişkin olarak "Gençler, kendilerini ülkedeki kutuplaşmanın bir parçası olarak görmüyorlar. Evrensel değerlere önem veriyorlar. Umutlarını, istek ve taleplerini dikkate alan, bireysel hak ve özgürlükleri savunan siyasi oluşumlar gençlerin tercihi olacak" şeklinde bir tespitte bulundu.