Her 6 Seçmenden Biri İçin Flaş İddia! Buğra Gökçe Duyurdu

Her 6 Seçmenden Biri İçin Flaş İddia! Buğra Gökçe Duyurdu
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, "Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir" çağrısını yaptı.Gökce, "Yabancılara konut satışı konut krizini ve Türkiye'yi nasıl...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökce, "Konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmelidir" çağrısını yaptı.

Gökce, "Yabancılara konut satışı konut krizini ve Türkiye'yi nasıl etkiliyor?" başlıklı bir analiz paylaştı ve konut karşılığı vatandaşlık uygulamasına son verilmesi gerektiğini kaydetti.

Gökce sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda konut karşılığı vatandaşlık uygulamasının 2017'de başladığını belirteren Gökce, "2017-2022 döneminde yabancılar 274.258 konut aldı. Her 6 yeni seçmenden biri bu yolla vatandaşlık almış yabancı" diye yazdı.

Gökce, analizinde Irak uyruklu 41.182, İran uyruklu 35.335 ve Rusya Federasyonu vatandaşı 31.290 kişinin 2017-2022 döneminde konut satın aldığını kaydetti.

Analizini sürdüren Gökce, "2022 yılında yabancıların en çok konut aldığı iller İstanbul, Antalya ve Mersin oldu. Yabancılara konut satışının konut piyasasında yüzde 5'e yakın bir orana ulaşması, konut ve kira fiyatlarının artmasına, vatandaşların konut erişiminin azalmasına neden oluyor. OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin konut fiyatlarının en fazla arttığı ülke olduğu görülüyor" şeklinde yazdı.

Konut satışının bir diğer önemli sonucunun demokrasi ile ilgili olduğunu söyleyen Gökce, "274.258 konutu alan herkese ailesiyle vatandaşlık veriliyor. Her birinin 3 kişilik bir ailesi olsa, 750 bine yaklaşan yeni bir seçmen grubu ortaya çıkıyor. Son 5 yılda Türkiye'de seçmen sayısı 59 milyon 354 binden 64 milyon 190 bine çıktı. Yani seçmen sayısı 4.8 milyon arttı. Bu da demek oluyor ki her 6 yeni seçmenden biri yabancı. Bu durum, demokratik işleyişimizi etkileyecek bir tabloyu ortaya koyuyor" ifadelerine yer verdi.

Gökce, konut hakkını korumak için tedbirler almanın devletin görevi olduğunu belirterek, "Vatandaşlarımızın yaşadığı konut krizi son bulana kadar yabancılara konut satışı da durdurulmalıdır" dedi.