Erdoğan ve İslamcı partisi AKP, Türkiye'yi, Atatürk'ün laiklik çizgisinden uzaklaştırdı. Ayrıca Erdoğan, meclisin gücünü ve etkisini zayıflatarak, ülkeyi Ankara'daki bin odalı sarayda bulunan ve Türkiye'nin ekonomi, güvenlik, iç ve dış meselelerine ilişkin politikaları belirleyen bir cumhurbaşkanlığı etrafında merkezileştirdi.
Muhalefetin "adalet sisteminin de iktidar tarafından etki altına alındığına" dair söylemlerin iktidar tarafından reddedildiğini belirten Reuters, düşük faiz politikasının enflasyondaki yükselişi tetiklediğini de ekledi.
Dünya Muhalefeti Bilmiyor!
Öte yandan Reuters, Erdoğan'ın dış politikasını da değerlendirdi. 6'lı Masa İttifakı'nın dış politikada belirgin bir söylemi olmamasına analizinde yer veren haber ajansı, Erdoğan'ın seçim taktiğinin bu olabileceğini ifade etti.
Türkiye'nin Yunanistan ve GKRY arasında Akdeniz deniz sınırları konusunda anlaşmazlık yaşadığını belirten Reuters, şunları kaydetti:
Erdoğan'ın Rus hava savunma sistemi olan S-400'leri satın alması ABD'nin Ankara'ya yönelik yaptırım uygulamasına sebep oldu. Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığı Türkiye'nin NATO Batı savunma ittifakına bağlılığının sorgulanmasına yol açtı. Ankara'nın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurularına itiraz etmesi de Türkiye'nin NATO ve ABD ile yaşadığı gerilimi artırdı.
Daha sonra ise bütün bu gelişmeler karşısında 6'lı masadan dış politikaya yönelik bir vaat gelmemiş olmasına değindi. Ayrıca Reuters, muhalefetin olası bir zaferde dünyadaki rolünün pek belirgin olmamasının da Erdoğan'ın seçim kampanyasını bu durumun üzerine kurma ihtimalini artırdığı söylendi.
Reuters'tan Muhalefet Analizi
Reuters'ın yaptığı analize göre Millet İttifakı olarak da bilinen 6'lı masanın en büyük vaadi, "Erdoğan'ın imza attığı birçok politikayı tersine çevirmek istemesi" oldu. Analizde vaatler şöyle sıralandı:
- Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarını tersine çevirme
- Merkez Bankası'na bağımsızlığını geri kazandırma
- Cumhurbaşkanlığı sistemini kaldırıp yerine eski parlamenter sistemi getirme
- Suriyeli mültecileri geri gönderme
Erdoğan'ın Esad ile arasındaki bağların kopmuş olmasına değinen Reuters, "Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmeye yönelik başarısız çabaları desteklerken, Türkiye'deki ekonomik zorluklar nedeniyle giderek daha da istenmeyen hale gelen en az 3,6 milyon Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapıyor" değerlendirmesini yaptı.
6'lı masanın ise mültecileri nasıl göndereceklerine dair planlarından herhangi bir ayrıntı vermediklerini vurguladı.
Son olarak Reuters, "Popülerliği azalmaya başlamışken üstüne bir de yaşanan deprem felaketi, Erdoğan'a duyulan güvene büyük bir darbe vurdu" yorumunu yaparak analizini bitirdi.