Seçimlerde 9 Farklı Boyda Oy Pusulası: 1 Metre ile 70 cm Arasında!

Seçimlerde 9 Farklı Boyda Oy Pusulası: 1 Metre ile 70 cm Arasında!
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvim kapsamında yarın, gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. Milletvekili seçiminde, 24 partinin yer aldığı birleşik oy pusulası kullanılacak.Pusulanın...

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği takvim kapsamında yarın, gümrük kapılarında ve yurt dışında oy verme işlemi başlayacak. Milletvekili seçiminde, 24 partinin yer aldığı birleşik oy pusulası kullanılacak.

Pusulanın uzunluğu 1 metre olup, yurt içinde 11 seçim çevresinde kullanılacak. Diğer bölgelerde ise parti sayısına göre 9 farklı boyutta pusula bulunacak. 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak genel seçimler kapsamında yurt içinde 81 ilde 87 seçim çevresinde oy kullanılacak.

Oy Pusulasının Uzunluğu 1 Metre ile 70 cm Arasında

YSK'den alınan bilgiler kapsamında İstanbul ve Ankara'da toplam 3, İzmir ve Bursa'da da toplam 2 seçim çevresinden milletvekili seçilecek. Toplamda 24 parti ve 5 ittifak seçime girecek, bunlardan 11'i tek başına, 13'ü ise ittifak çatısı altında yer alacak. Bütün partilerin ve ittifakların ismi, 11 seçim çevresinde pusulada yer alacak.

24 partinin yer aldığı oy pusulasının yaklaşık uzunluğu 1 metre olacak. Ancak, bu pusula sadece 11 seçim çevresinde ve yurt dışındaki oy verme işlemlerinde kullanılacak. Her seçim çevresinde aday gösteren parti sayısına göre 9 farklı boyda pusula bulunacak.

En Kısa Pusula Van'da 

En kısa oy pusulası Van'da kullanılacak ve burada 16 parti kendi adı ve logosuyla yarışacak. Pusulanın uzunluğu yaklaşık 70 santimetre olacak. Batman'da ise seçmenler, toplamda 17 partinin bulunduğu oy pusulasını kullanarak oy verecek.

3 ilde 18, 10 ilde 19, 13 ilde ise 20 parti pusulalarda yer alacak. 21 partili seçim çevresinde 18, 22 partili seçim çevresinde 19, 23 partili 11 seçim çevresi bulunacak.

Cumhur İttifakı, ortak liste yapmayan ve her partinin 87 seçim çevresinde liste çıkardığı bir ittifak olduğu için, bütün pusulalarda bulunacak.

16 İlde "Millet İttifakı" İsmi Yazmayacak

16 ilde 'Millet İttifakı' adı pusulalarda yer almayacak. CHP'nin adı ve logosu sadece 7 ilde, İyi Parti'nin adı ve logosu ise 9 ilde yer alacak.

Yurt içinde kullanılacak olan oy pusulalarında, her seçim çevresindeki milletvekili adaylarının ismi yazacak.

Türkiye genelinde 13 binden fazla aday arasında, 151 kişi bağımsız olarak yarışacak. Seçim çevrelerinin 30'undan ise hiç bağımsız aday çıkayacak. 25 seçim çevresinde ise birer bağımsız aday pusulada yer alacak.