YSK Belirledi: Adres Değişikliği İçin Son Gün Ne Zaman?

YSK Belirledi: Adres Değişikliği İçin Son Gün Ne Zaman?
14 Mayıs seçimlerine tüm Türkiye hazırlanmaya devam ederken, herkes ikametgah adresi değişikliği yapabileceği son tarihi merak ediyor. Oy kullanabilmek için güncel bir ikametgah zorunluluğu bulunduğundan, vatandaşların elini çabuk...

14 Mayıs seçimlerine tüm Türkiye hazırlanmaya devam ederken, herkes ikametgah adresi değişikliği yapabileceği son tarihi merak ediyor. Oy kullanabilmek için güncel bir ikametgah zorunluluğu bulunduğundan, vatandaşların elini çabuk tutması gerekiyor.

Peki, oy kullanabilmek için son ikametgah değişikliği ne zaman yapılabilecek? İkametgah değişikliği nasıl ve nereden yapılır? İşte tüm merak edilenler...

Adres Değişikliği Zorunlu!

14 Mayıs'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. dönem milletvekili genel seçimlerine doğru zaman azalırken, vatandaşlar ikametgah şartlarını merak ediyor.

Seçime sayılı haftalar kala bazı vatandaşların yaşadıkları bölgede oy kullanabilmesi için adres değişikliği yapması gerekiyor. Çünkü tüm vatandaşlar, ikametgah adreslerinin bulunduğu il, ilçe ve mahalleden oy kullanacaklar. Bu nedenle de doğru bir ikametgah adresinin bulunması büyük önem taşıyor.

İkametgah Değişikliği İçin Son Tarih Ne Zaman?

Adres değişikliği yaparak bulundukları il ve bölgeden oy kullanmak isteyen vatandaşların adres beyanı yapmaları gerekmektedir. Bu beyan e-Devlet üzerinden yapılabildiği gibi, aynı zamanda nüfus ve vatandaşlık işleri müdürlüklerinden de yapılabilmektedir.

Seçim sürecinde vatandaşlara adres değişikliği için verilen başvuru süreci 17 Mart 2023 tarihi itibarıyla sona erdi. Bu tarihten sonra ise seçmen listelerinin açıklanması beklendi.

Alınan bilgiler kapsamında 20 Mart 2023'te seçmen listeleri de açıklandı. Listelerin 2 Nisan 2023'e kadar askıda kalacağını ve daha sonra ineceği bildirilirken, vatandaşların seçim bölgelerini kontrol etmesi de istendi.

Kontrollerden sonra vatandaşlar için 2 Nisan 2023'e kadar adres değişikliği yapabilme imkanı tanındı. Yani; şu anda seçmen listelerinde ikamet adresi doğru olmayan ya da oy kullanacağı bölgede ikameti olmayan vatandaşlar için ek süre verildi. Bu süre içinde de vatandaşların YSK müdürlüklerine giderek adres değişikliği başvurusu yapabileceklerinin altı çizildi.

Adres Değişikliği Ne Kadar Sürede Yansır?

Seçim için ikametgah adresini değiştiren vatandaşların yeni ikametgahları, yaklaşık 24 saat içinde gerçekleştirilmektedir. Nüfus müdürlüklerinden randevu ile yapılan değişiklikler e-Devlet bağlantılı olarak yapılmaktadır. Bu nedenle nüfus müdürlüklerine gitmek ya da e-Devlet üzerinden başvuru yapmak arasında bir fark yoktur. Her iki seçenekte de iş günlerinde yapıldığı sürece adres değişikliği ortalama 24 saat içinde tamamlanmaktadır.