Yunan Basınından Canlı Yayında Türkiye Seçimleri Anketi

Yunan Basınından Canlı Yayında Türkiye Seçimleri Anketi
Son günlerde Avrupa'daki oy kullanma merkezlerinde yaşanan kavgalar haberlere konu olurken, Yunan televizyonu Galata Köprüsü'nden canlı yayın yaptı.Son anketlerin tümü karşılaştırmalı olarak sunulurken, Amerikan Associated Press...

Son günlerde Avrupa'daki oy kullanma merkezlerinde yaşanan kavgalar haberlere konu olurken, Yunan televizyonu Galata Köprüsü'nden canlı yayın yaptı.

Son anketlerin tümü karşılaştırmalı olarak sunulurken, Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı "Türkiye'deki başkanlık yarışındaki ana adaylar arasındaki keskin fark" başlıklı haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki farklara dikkat çekti.

Dünya Kılıçdaroğlu ve Erdoğan'ın Yarışını Konuşuyor

Uluslararası medya, gurbetçilerin seçim sonuçları üzerinde etkili olabileceğini ve Avrupa'daki oy kullanma merkezlerinde yaşanan kavgaları haberleştirdi. Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Erdoğan'ın büyüleyici bir hatip, Kılıçdaroğlu'nun ise yumuşak dilli bir siyasetçi olduğunu belirterek, Türkiye'nin en çekişmeli cumhurbaşkanlığı seçimlerine girdiğini ifade etti.

AP, adayların ilk turda yüzde 50'ye ulaşamaması halinde seçimin ikinci tura kalacağını vurguladı ve muhalefetin geniş bir koalisyonla kampanya yürüttüğünü kaydetti. Balkan Insight ise yurt dışında yaşayan gurbetçilerin seçim sonucunu etkileyebileceğine dikkat çekti.

Yayın organı, 14 Mayıs'taki seçimlerin sıkı bir yarışa sahne olduğunu ve Türkiye dışında sandığa gidecek 3,4 milyon seçmenin bulunduğunu belirtti.

Gurbetçiler Kavga Ediyor 

Almanya'nın Frankfurter Rundschau isimli gazetesi, yurt dışındaki Türk gurbetçi seçmenler arasında çıkan kavgaları "Türkiye seçimleri kutuplaştı: Yurt dışı sandıklarında kavga çıktı" başlığı ile duyurdu.

Gazete, Türk seçmenlerin 9 Mayıs'a kadar oy kullanabileceğini ve sinirlerin oldukça gergin olduğunu belirterek, en az iki şehirde (Fransa Marsilya ve Belçika Antwerp) sandıkların başında arbede yaşandığını aktardı.

Alman Spiegel dergisi ise, "Bremen seçim merkezi önünde siyasi tartışma tırmandı" başlığı ile seçmenler arasında yaşanan kavgaları duyurdu.

Sırada bekleyen seçmenler arasında başlayan tartışmanın kısa sürede büyüyerek kavgaya dönüştüğünü ve bir yaralının hastanede tedavi altına alındığını belirten dergi, bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde Almanya'daki gurbetçilerin sadece yarısının sandığa giderek oy kullandığını hatırlattı.

Petrol Keşfi 

Yunan Skai televizyonu seçime on gün kala yeni bir petrol kuyusunun keşfedildiğini ve günlük 100 bin varil petrol çıkarılacağını aktardı. Karadeniz'deki doğalgazın ardından bu yeni keşfin, Türkiye'nin enerji sektöründeki gücünü artıracağı belirtildi.

Televizyon ayrıca son anket sonuçlarını da paylaşarak, seçimin ikinci tura kalacak gibi göründüğünü ifade etti. İstanbul'daki muhabirleri Galata Köprüsü'nden canlı yayın yaparak 1 metrelik oy pusulasını izleyicilere gösterdi. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan için yazılan yeni seçim şarkısına da yer verildi.

Güncel Anketler Aktarıldı 

Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, Türkiye'deki son haftalardaki tüm anket sonuçlarını "Türkiye'nin 2023 seçimleri için güncel anketler" başlığı altında okuyucularına sundu.

Gazete, 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerin ülkenin siyasi geleceğine damga vuracağını ve yaklaşık 64 milyon seçmenin oy kullanarak söz sahibi olacağını belirtti. Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayına da yer veren gazete, cumhurbaşkanlığı anket sonuçlarında en büyük farkın 9,5 ve en düşük farkın 0,4 puan olduğunu ifade etti.