Yurt Dışı Oyları Türkiye'ye Nasıl Getirilecek, Kim Taşıyacak ve Nerede Saklanacak?

Yurt Dışı Oyları Türkiye'ye Nasıl Getirilecek, Kim Taşıyacak ve Nerede Saklanacak?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs'ta yapılacak olan 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkede ve 156 yerde yurt...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 14 Mayıs'ta yapılacak olan 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri kapsamında, yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen için 73 ülkede ve 156 yerde yurt dışı temsilciliğinde sandık kurulları oluşturdu. Yurt dışında oy verme işleminin de 9 Mayıs tarihine kadar devam edeceği bildirildi.

Seçmenler için 4 bin 671 gümrük sandık kurulu kuruldu ve 46 gümrük kapısında 24 saat boyunca oy verme işlemi devam edecek. Yurt dışı seçim kütüğüne kayıtlı olanlar oy kullanmak için gümrük kapılarında oy verme işlemini yapabilecekler. Oy işlemlerinin tamamı ise 14 Mayıs Pazar günü saat 17:00'de sona erecek.

Özel Önlemler Alınacak, Uçak Kiralanacak 

Yurt dışında kullanılan oylar, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen tarihte, güvenli bir şekilde Türkiye'ye getirilecek. Oyların taşınması sırasında güvenliği sağlamak için özel önlemler alınacak. Oylar, Türkiye'ye getirildikten sonra özel bir depoda saklanacak ve sonuçlar kesinleşene kadar bu depoda muhafaza edilecek.

Anadolu Ajansı'nın (AA) haberine göre, yurt dışındaki Türk vatandaşlarının oy kullandığı ülkelerdeki oyların Türkiye'ye getirilmesi için THY tarafından 3 uçak kiralanacak. Avrupa'da yoğun Türk nüfusuna sahip ülkelerde kullanılan oylar, yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işleminin 9 Mayıs'ta tamamlanmasının ardından İstanbul Havalimanı'ndan kalkacak kiralanmış uçaklarla Türkiye'ye getirilecek.

Kiralanan uçakların güzergahı, THY ve Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek. Uçaklarda, Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulları tarafından görevlendirilen "Oy Torbaları Nakil Komisyonu", oy torbalarının taşınması ve uçağa yüklenmesi görevlerini üstlenecek. Komisyona, Dışişleri Bakanlığı tarafından görevlendirilecek bir "diplomatik kurye" ve yanındaki personel ile YSK tarafından görevlendirilecek personel de eşlik edecek.

Uçaklara, İstanbul Havalimanı'nda görevlendirilen Oy Torbaları Nakil Komisyonu başkan ve üyeleri, diplomatik kurye ve diğer personel binecek. Söz konusu kiralanan uçaklar ise Londra, Köln, Münih, Berlin, Kopenhag, Stockholm ve Lyon'da belirlenen noktalara inecek. İniş noktaları ve güzergahlarda ihtiyaç halinde değişiklik yapılabilecek.

Diplomatik Kuryeler Taşıyacak

Uçak kiralamayan temsilciliklerde kullanılan oylar ise "diplomatik kurye"lerle Türkiye'ye getirilecek. Sandık Saklama ve Ulaştırma Kurulu, oy torbalarını diplomatik kuryelere tutanakla teslim edecek ve bu torbalar diplomatik kuryelerle uçakta taşınacak. THY'nin direkt seferi olmayan bölgelerde ise oylar, Dışişleri Bakanlığı tarafından belirlenecek ve THY varış noktalarında teslim edilecek.

Oy İşlemleri Bittikten Sonra Açılacak 

Tüm oylar, Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu'na ulaştırılacak ve 14 Mayıs akşamı, tüm yurtta oy verme işlemi tamamlandıktan sonra açılarak sayılmaya başlanacak. Görevli siyasi parti temsilcileri de aşamalarda gözlemci olarak yer alabilecek. Öte yandan torba sayısı fazla olan bölgelerde diplomatik torbalar 20 kilogram olarak hazırlanacak ve torba sayısı kadar da ek koltuk satın alınacak.