Yurt Dışında Oy Verme Süreci Başladı, İlk Oylar Geldi

Yurt Dışında Oy Verme Süreci Başladı, İlk Oylar Geldi
Türk vatandaşları, yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarındaki oy verme işlemlerine başladı. Oy verme işlemleri, yurtdışı temsilciliklerinde 9 Mayıs'a kadar, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek....

Türk vatandaşları, yurt dışı temsilcilikleri ve gümrük kapılarındaki oy verme işlemlerine başladı. Oy verme işlemleri, yurtdışı temsilciliklerinde 9 Mayıs'a kadar, gümrüklerde ise 14 Mayıs saat 17.00'ye kadar devam edecek. Alınan bilgiler kapsamında yurt dışındaki seçmenler, 46 gümrük kapısında oy kullanabilecekler.

Sudan'da Sandıklar Toplandı 

Bu yıl yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için bugün yurt dışı ve gümrüklerde oy verme işlemi başladı. YSK'dan gelen son bilgiler kapsamında Sudan'da yaşanan olaylar nedeniyle bir sandığı iptal edildi. Bu nedenle Sudan'da seçim yapılamayacak ve 985 Türk seçmenin oy kullanamayacak.

İlk Oy Kullanıldı

Yaklaşık 3 milyon 500 bin yurt dışında yaşayan seçmen bugün genel seçimler için oy kullanmaya başladı. İstanbul Havalimanı'nda yapılan seçim yemini sonrası ilk oyu Avustralya Sidney'den Ferhat Topuz kullandı.

Yurt dışında kayıtlı 3 milyon 416 bin 98 seçmen, toplam 5 bin 40 sandıkta oy kullanırken, ilk kez oy kullanacak seçmen sayısı da 277 bin 646. Yurt dışındaki seçmenler, belirlenen temsilciliklerin herhangi birinde veya sandık kurulan herhangi bir gümrük kapısında oy kullanabilecekler ve oy vermek için randevu alınması gerekmeyecek.

İkinci Tur: 20-24 Mayıs'ta

Bugün başlayan yurt dışı oylarında, dış temsilciliklerde 09.00 ile 21.00 arasında oylar kullanılacak. Başkonsolosluklara bağlı şehirlerde ise 09.00 ile 18.00 arasında oy kullanılacak. Seçimlerin ikinci tura kalması durumunda da Türkiye'de 28 Mayıs 2023'te yapılacan olan ikinci tur için, yine aynı temsilciliklerde 20-24 Mayıs 2023'te yapılacak.

Yurt Dışı Oyları Nasıl Dağıtılacak?

Yurt dışında kullanılan oylar diplomatik kuryelerle Türkiye'ye getirilecek ve Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Ankara'daki ATO Congresium Fuar Merkezi'nde güvenli bir alanda tutulacak. Yurt dışındaki geçerli oylar, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adayların genel oylarına doğrudan yansıtılacak ve milletvekili seçimlerinde Türkiye'deki illerin seçmen sayısı ile partilerin aldıkları oy oranlarına göre orantılı bir şekilde dağıtılacak.