Yurt Dışındaki Yüzlerce Seçmen Kuyruk Oluşturdu!

Yurt Dışındaki Yüzlerce Seçmen Kuyruk Oluşturdu!
Almanya, en çok Türk seçmene ev sahipliği yapan ülke olarak, Türkiye'deki seçimler için sandık kurulması talebini reddedince tepki çekti. Bu durum, AFP ve AP gibi uluslararası haber ajanslarının, birçok ülkeden oy kullanan Türklerin...

Almanya, en çok Türk seçmene ev sahipliği yapan ülke olarak, Türkiye'deki seçimler için sandık kurulması talebini reddedince tepki çekti. Bu durum, AFP ve AP gibi uluslararası haber ajanslarının, birçok ülkeden oy kullanan Türklerin fotoğraflarını servis etmesine neden oldu.

Türkiye'deki seçimler için 81 ilde sandıkların kurulmasına sadece 17 gün kala, yurt dışı temsilciliklerinde oy verme işlemi bugün başladı. Yurt dışında oy kullanma hakkına sahip 3 milyon 416 bin seçmenin en fazlası, 1,5 milyon seçmenle Almanya'da bulunuyor. Seçmenler ise bugün yerel saatle 09.00 ila 21.00 arasında oy kullanmaya başladılar.

14 Mayıs seçimleri için 73 ülkede sandık kuruldu ve ilk kez sandık kurulan ülkeler arasında Portekiz, Estonya, Fas, Karadağ, Güney Kore, Brezilya, Tanzanya, Slovakya, Malezya, Libya, Belarus, Nijerya, Pakistan ve Litvanya yer alıyor.

Almanya, Türkiye'nin daha fazla sandık kurulması talebini reddederken, gurbetçiler oy kullanmak için daha uzun mesafe kat etmek zorunda kaldılar. Alınan bilgiler kapsamında da Almanya'daki Türk seçmenler halihazırda 13 başkonsolosluk ve üç fahri konsoloslukta oy kullanabiliyorlar.

Toplam 64 milyon 113 bin seçmenden 3 milyon 416 bininin yurt dışında oy kullanabileceği seçimlerde, 277 bin kişi ilk kez oy kullanacak. En az seçmene ev sahipliği yapan Brezilya'da ise 581 kişi oy kullanacak.

Ankara'dan Almanya'ya Tepki 

Ankara, uzak bölgelerde oturan seçmenler için daha yakın merkezlerde ilave sandık kurulması talebiyle Almanya'ya tepki göstererek, söz konusu skandal kararın değiştirilmesi için Berlin yönetimiyle 29 Nisan'a kadar temaslarını sürdürecek.

Seçmen sayısında ikinci sırada yer alan Fransa'da da sabahın erken saatlerinden itibaren gurbetçiler oy kullanmak için harekete geçtiler ve Paris Başkonsolosluğu önünde uzun kuyruklar oluştu. Uluslararası haber ajansları AFP ve AP birçok ülkeden seçmenlerin fotoğraflarını servis ettiler