Android vs iOS: Hangisi Daha İyi?

Android vs iOS: Hangisi Daha İyi?
Google'ın Android işletim sistemi ya da Apple'ın iOS sistemi dışında bir işletim sistemi çalıştıran akıllı telefon kullanmak mümkündür. Yine de, bunu yapıyor olma olasılığınız düşüktür. Mobil işletim sistemi söz konusu...

Google'ın Android işletim sistemi ya da Apple'ın iOS sistemi dışında bir işletim sistemi çalıştıran akıllı telefon kullanmak mümkündür. Yine de, bunu yapıyor olma olasılığınız düşüktür. Mobil işletim sistemi söz konusu olduğunda kullanıcılar iki tarafa kitleniyor. Bu durum o kadar da kötü bir şey değildir. Bu iki yönlü rekabet, yalnızca gösterişli, özelliklerle dolu ve teknolojik açıdan güçlü yazılımlar olarak tanımlanabilecek yazılımları yönlendirdi. Her iki işletim sistemi de yüksek düzeyde ayarlandı ve özelliklerle donatıldı.

android-vs-ios-hangisi-daha-iyi

Android mi iOS mu daha iyi?

Akıllı telefon işletim sistemi seçiminizin çoğu, yazılımın teknik yetenekleri ya da kullanıcı özellikleri ile ilgili değildir. Sosyal çevrenizin ve aile çevrenizin kullandığını kullanmanız muhtemeldir. Tanıdığınız herkes görüntülü arama için Apple'ın Facetime'ını kullanıyorsa, grubun dışında kalmak istemezsiniz. Bu noktada mesajlarınızın mavi baloncuklar yerine yeşil baloncuklara dönüşmesini de istemezsiniz.

android-vs-ios-hangisi-daha-iyi

Donanım Seçenekleri

iOS ile Android'i karşılaştırmak için bir cihaz seçiminiz, macOS ve Windows bilgisayarlar arasındaki seçime benziyor. Apple sistem yazılımıyla, üst düzey donanım satıcısı seçeneğiniz vardır. Android ile Windows ile çok çeşitli fiyat, kalite ve performans seviyelerine sahip düzinelerce donanım üreticisi arasından seçim yapabilirsiniz. Android açık kaynak olduğundan, herhangi bir telefon üreticisinin onu kullanabileceği anlamına geliyor. Bu, Android telefonların bolluğuyla sonuçlanıyor.

Kazanan: Android

android-vs-ios-hangisi-daha-iyi

Arayüz ve Kullanılabilirlik

Android'in daha fazla karmaşıklık sunma eğiliminde olduğunu söylemek doğru olur. İhtiyacınız olan ayara ulaşmak için daha fazla menü, birden fazla ana ekran ve farklı telefon modeli arayüzleri daha fazla çeşitlilik vardır. iOS ile, Apple'ın kullanıcıları kendi yollarıyla sınırlandırma konusundaki duruşu nedeniyle, arayüz düzeni ve ayarları daha tutarlıdır ve karmaşık değildir.

iOS 14 sayesinde, büyük, iyi tasarlanmış pencere ögeleri, simgeleri otomatik olarak gruplayan ve düzenleyen yeni Uygulama Kitaplığı ve özelleştirilebilir simgelerle artık iPhone ekranınızı her zamankinden daha fazla özelleştirebilirsiniz. Android, arayüzü büyük ölçüde değiştiren düzinelerce başlatıcı ekranı arasından seçim yapmanıza izin verirken, iOS'tan daha fazla özelleştirme seçeneğine olanak tanır.

Android'in Google tarafından yapıldığı düşünüldüğünde, iOS'ta arama işlevinin üstün olması garip geliyor. Bu özellikle cihazda yüklü uygulamalar aranırken ortaya çıkıyor. Apple, sonuçları güzel bir şekilde uygulamalar, e-postalar, kişiler halinde gruplandırır. Buna ek olarak, yüklü olmayan uygulamaları da App Store'a bağlantılar ile gösterir. Sonuç olarak, iOS daha gösterişli ve tutarlı bir deneyim sunuyor.

Kazanan: iOS

android-vs-ios-hangisi-daha-iyi

Teknoloji Desteği

Her yıl yeni kablosuz teknoloji standartları ortaya çıkıyor. Son birkaç yılda Android, neredeyse her zaman iOS desteğinden önce bu yeni özellikleri memnuniyetle karşılayan ilk işletim sistemi oldu. Android, 5G desteğine sahip ilk sistem olmuştu. Bu noktada daha önce kablosuz şarj desteği, 4G LTE ve temassız sesli komutlarla Apple'ı geride bırakmıştı. Apple, yeni teknoloji kullanışlı olana kadar beklemede kalıyor. Örneğin, 5G hizmeti ve vadedilen hızlar hala her yerde mevcut değildir.

Android, katlanabilir ve çift ekranlı telefonlar için de destek ekledi. Açık kaynak olduğu için iki ekrana sahip bir Android telefon olan yakında çıkacak Surface Duo gibi cihazları desteklemek için işlevsellik ekleyebilir. Yine, bu teknolojiler her zaman sağlam olduklarını kanıtlamadı. Yine de, Android telefonların bunlara öncülük ettiğine şüphe yoktur.

Kazanan: Android

Dahil Edilen Uygulamalar

Hem Apple hem de Google, telefonu ilk açtığınız andan itibaren size görünen çok sayıda hazır uygulama sağlıyor. E-Posta, web'de gezinme, fotoğraf görüntüleme ve düzenleme, ses oynatma ve kaydetme, video oynatma, belge ve elektronik tablo düzenleme ve daha fazlası için uygulamalar görürsünüz. Her ikisi de, isteseniz bile kaldıramayacağınız uygulamaları içeriyor. Yine de, her ikisi de stok uygulamaları üçüncü taraf seçeneklerle değiştirmenize olanak tanıyor. Android tarafındaki bir gözden kaçırma, görev ya da yapılacaklar uygulaması olmamasıdır. iOS'un Hatırlatıcılar uygulaması, bu noktada oldukça işlevsellik sağlıyor.

En iyi akıllı telefon etkinliği olduğu için mesajlaşma uygulamaları önem taşıyor. Apple, göz kamaştırıcı Memoji, Animoji, ödemeler, oyunlar ve tüm iMessage uygulama mağazasıyla burada Android'in çok ilerisindedir. Hatta FaceTime ile bir mesajlaşma oturumunu hızla bir aramaya ya da görüntülü sohbete dönüştürebilirsiniz. Bazıları için daha da önemlisi, iMessage uçtan uca şifrelenirken Android mesajları şifrelenmez. Bununla birlikte, varsayılan Android mesajlar uygulaması standart emoji, çıkartmalar ve ödemelerle kullanılabilir.

Kazanan: iOS

Kullanılabilirlik ve Parçalanma

Bir iPhone satın alırsanız en az bir yıl boyunca en son iOS güncellemelerini alacağınızdan emin olabilirsiniz. Android, özellikle Android One gişirimiyle güncellemelerin yaygınlaşması açısından daha iyi hale geliyor. Yine de bu konuda hala iOS'un çok gerisinde kalıyor. Hiçbir şirketin geliştirici sitesi henüz yeni çıkan Android 11 ve iOS 14 sürümlerinin pazar payını açıklamadı. Bu noktada Android 10, cihazların yüzde 10'undan daha azında çalışırken iOS 13, iPhone'ların yüzde 81'inde ve son dört yıl içerisinde satın alınan cihazların yüzde 92'sinde çalışıyor.

Kazanan: iOS

Güvenlik ve Gizlilik

Güvenlik söz konusu olduğunda her iki mobil işletim sisteminin de yeterli kayıtları ve korumaları vardır. Bu noktada daha açık olan Android, kötü amaçlı yazılımların telefona girmesi için daha fazla vektöre sahiptir. Özellikle alternatif bir uygulama mağazasından yüklerseniz, uygulamalar Android'de sorun çıkarmaya daha yatkındır.

Gizlilik, üçüncü taraf uygulama suistimallerine karşı birtakım yeni koruma ile Android sürümlerinde odak noktası olmuştur. Android 11, konuma ve diğer özel verilere tek seferlik erişim vermenize olanak tanıyor. iOS 14 uygulamalara tam konum yerine yaklaşık konumunuzu söylemenize izin veriyor. Google'ın tüm iş modeli, her bir kullanıcı hakkında bilgi toplama etrafında döndüğü için arama ağı reklam şirketinin, kâr modeli gözetleme ya da profil oluşturma içermeyen Apple ile rekabet etmesi zordur.

Kazanan: iOS

Masaüstü ve Diğer Cihazlarla Entegrasyon

Apple'ın devamlılık özelliklerinin üstesinden gelmek zordur. Windows 10'un Telefonunuz uygulaması sayesinde, Android artık PC'lere iPhone'ların Mac'lere bağlandığı kadar etkili şekilde bağlanıyor. Bu, arama yapmayı ve Windows 10 20H2 başladığında uygulamaları çalıştırmayı bile içeriyor. Bu yetenekler telefon modelinize bağlıdır ve Samsung cihazları tercih ediliyor.

Apple'ın cihaz ekosistemi dizüstü bilgisayarlardan ve telefonlardan çok daha fazlasını içeriyor. iOS, Apple Watch, Apple TV, HomePod, akıllı hoparlör ve iPad'lere düzgün bir şekilde bağlanıyor. Google, Apple Watch'tan çok daha az yaygın olan Wear Watch işletim sistemine sahiptir. Android tabletler, iPad'leri önemli ölçüde takip eder. Bununla birlikte, Google Nest akıllı hoparlör ve ekran ailesi, Apple'ın Siri destekli cihazlarını geçiyor.

Kazanan: iOS

Kamera ve Fotoğraflar

Akıllı telefon kameraları ve telefon işletim sistemleriyle birlikte gelen fotoğraf işleme uygulamaları, son zamanlarda yeni akıllı telefon ve mobil işletim sistemi sürümlerinin odak noktası oldu. Her iki sistemde de mükemmel kamera seçenekleri bulabilirsiniz. Bununla birlikte, megapiksellere takılıp kalmayın.

Her iki işletim sisteminde de resimlerinizin sensör ve lenslerin kendi başlarına yapabileceklerinden daha iyi görünmesini sağlayan etkileyici fotoğraf geliştirme yazılımı vardır. Her ikisi de bir portreye bokeh (arka plan bulanıklığı) ekleyebiliyor. Her ikisi de ağır çekim, panorama, düşük ışık ve hızlandırılmış çekim sunuyor.