Şirketlerin Birbirine Bağlı Teknolojileri Kullanımına İlişkin Araştırma
Şirketten yapılan açıklamaya göre, şirketlerin yüzde 50'sinden fazlasının altyapılarında yapay zeka (AI) ve nesnelerin interneti (IoT) kullandıklarını belirtti. Araştırmada ayrıca şirketlerin yüzde 33'ünün iki yıl içinde birbirine bağlı teknolojileri geçmeyi planladığı ortaya çıktı. Orta Doğu, Türkiye ve Afrika (META) bölgesinde katılımcıların yüzde 55'i AI'yı uygulamaya koyarken yüzde 34'ü de ilerleyen zamanda bunu yapmayı planladığını ifade etti.
Araştırmada, şirketlerin yüzde 44'ününde IoT'u kullanıldığı, yüzde 45'inin de bu teknolojiyi gelecekte kullanmayı planladığı ortaya çıktı. Uzmanlar ise işletme sahiplerinin kendilerini güvence altına almak için doğru niteliklere sahip siber güvenlik çözümlerine sahip olmalarını tavsiye ediyor.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Kurumsal Ürünler Başkan Yardımcısı Ivan Vassunov, birbirine bağlı teknolojilerin muazzam iş fırsatlarının yanında ciddi siber tehditlere karşı savunmanın zor olduğu bir dönemi de başlattığı değerlendirmesinde bulundu.
Siber güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirten Vassunov, şu ifadeleri kullandı:
"Toplanan ve iletilen veri miktarının artmasıyla birlikte siber güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesi gerekiyor. İşletmeler kritik varlıklarını korumalı, birbirine bağlı ortamın genişlediği bir ortamda müşterilerinde güven oluşturmalı ve birbirine bağlı teknolojinin getirdiği zorluklarla mücadele etmek için yeni çözümleri kullanabilmek amacıyla siber güvenliğe yeterli kaynak ayrılmasını sağlamalıdır. Yapay zeka ve nesnelerin internetini altyapılarına entegre eden işletmelerin, siber tehditleri erken aşamalarda tespit etmek ve etkili savunma sağlamak için bunları 'Konteyner Güvenliği ve Genişletilmiş Tespit ve Yanıt' çözümleriyle koruması gerekiyor."
Kaspersky uzmanları, araştırmanın bulgularına dayanarak kurumların birbirine bağlı teknolojileri korumaya hazır olmalarını sağlamak için şunları öneriyor.
"Güvenli tasarım ilkelerini benimseyin. Siber güvenliği yazılım geliştirme yaşam döngüsünün her aşamasına entegre edin. Tasarımdan itibaren güvenli yazılım ve donanım, siber saldırılara karşı dirençli hale gelir ve dijital sistemlerin genel güvenliğine katkıda bulunur. Örneğin KasperskyOS tabanlı Cyber Immune çözümleri, şirketlerin tehdit yüzeyini en aza indirmesine ve siber suçluların başarılı bir saldırı gerçekleştirme kabiliyetini önemli ölçüde azaltmasına olanak tanır.
İş gücünüzü eğitin ve becerilerini artırın. Siber farkındalığa sahip bir kültür oluşturmak, çalışanların bilgi edinmesini ve bunları uygulamaya koymasını sağlayan kapsamlı bir strateji gerektirir. Kaspersky Expert eğitimi InfoSec uzmanlarınızın becerilerini geliştirebilir ve şirketinizi saldırılara karşı koruyabilir.
Siber güvenlik çözümlerinizi yükseltin ve Kaspersky Extended Detection and Response (XDR) gibi merkezi ve otomatik platformları kullanın. Şirketler birbirine bağlı teknolojileri benimsedikçe, birden fazla kaynaktan telemetri toplayıp ilişkilendirmelerine ve etkili tehdit tespiti ve hızlı otomatik yanıt sağlamalarına olanak tanıyan daha gelişmiş özelliklere sahip siber güvenlik çözümlerine ihtiyaç duyarlar. Birçok yapay zeka çözümü konteynerler üzerine inşa edildiğinden, bunların entegre edildikleri altyapıyı Kaspersky Container Security gibi şirketlerin geliştirme aşamasından operasyona kadar uygulama yaşam döngüsünün her aşamasında güvenlik sorunlarını tespit etmesine olanak tanıyan siber güvenlik ürünleriyle güvence altına almak önemlidir.
Regülasyonlara uyun. Siber güvenlik uygulamalarınızın değişen standartları ve yasal gereklilikleri karşılamasını sağlayarak yasal sorunlardan veya itibar kaybından kaçınmak için yasal düzenlemelere uyun."